SAD
0

Danas Obamina prva press konferencija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Budući predsjednik Sjedinjenih Država senator Barack Obama danas će se sastati sa svojim savjetnicima za ekonomska pitanja i održati prvu konferenciju za medije otkako je prije nekoliko dana pobijedio na predsjedničkim izborima.

VoA podsjeća da inauguracija novog predsjednika slijedi za oko deset sedmica, krajem januara sljedeće godine.

Amerika se nalazi u najozbiljnijoj gospodarskoj krizi u posljednjih sedamdesetak godina. Zbog toga su još nestrpljivija nagađanja koga će Obama imenovati u svoj kabinet, a pogotovo ko će biti novi ministar finansija.

Senator Obama je u četvrtak objavio da je za predstojnika svoga ureda izabrao Rahma Emanuela, člana Zastupničkog doma i bivšeg dužnosnika Bijele kuće u mandatu predsjednika Billa Clintona.

Barack Obama je Rahma Emanuela, koji je također iz Chicaga kao i Obama, nazvao "dobrim prijateljem", posebno naglasivši njegovu efikasnost u rješavanju problema.

Rahm Emanuel je rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne novom predsjedniku - da ispuni obećanje koje je dao glasačima o ujedinjenju Amerike i uvođenju promjena u njezinom političkom sustavu.

Senator Obama je također u četvrtak, prvi put, dobio visokopovjerljive informacije od američkih obavještajnih službi – u okviru brifinga koji je organiziran za budućeg predsjednika.

Bijela kuća je objavila da će se predsjednik George W. Bush sastati sa senatorom Obamom u ponedjeljak kako bi razgovarali o prijenosu vlasti.