Nakon praznika
0

Danas nastavak suđenja u Haškom tribunalu

SRNA
U Haškom tribunalu danas će biti nastavljena suđenja, nakon jednonedjeljne vaskršnje pauze, javio je dopisnik Srne iz Haga.

Za danas je zakazan nastavak suđenja bivšim visokim zvaničnicima Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, optuženim za zločine nad nehrvatskim stanovništvom u zapadnoj Hercegovini.

Tužilaštvo će sutra nastaviti sa izvođenjem dokaza na suđenjima bivšem načelniku javne bezbjednosti Srbije Vlastimiru Đorđeviću, optuženom za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine, i bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, optuženom za zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH i Hrvatskoj.

Perišiću je odlukom sudskog vijeća bio na privremenoj slobodi od 9. do 17. aprila u posjeti porodici u Srbiji.

Za sutra je planiran nastavak glavnog pretresa u predmetu bivšim oficirima Vojske RS Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Draganu Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Radivoju Miletiću, Milanu Gveri, Vinku Pandureviću i Miloradu Trbiću, optuženim za zločine u Srebrenicii Žepi u julu 1995. godine.

Sudsko vijeće bi uskoro trebalo da utvrdi datum završetka ovog suđenja.

Na suđenju Sredoju i Milanu Lukiću, koji se terete za ubistva u Višegradu od 1993. do 1994. godine, u utorak, 21. aprila, posredstvom video-linka, biće saslušan još jedan svjedok odbrane, nakon čega će sudije saslušati završne riječi strana u postupku.