Bruxelles
0

Danas konferencija o evropskoj integraciji zemalja zapadnog Balkana

FENA
U Bruxellesu se u četvrtak održava konferencija o evropskoj integraciji zemalja zapadnog Balkana.

Skup, koji se održava svake godine u organizaciji udruženja "Prijatelji Evrope" i fondacije Konrad Adenauer, otvorit će evropski povjerenik za proširenje Stefan File.

Konferenciji će prisustvovati premijeri Srbije i Crne Gore, Mirko Cvetković i Milo Đukanović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Na skupu bi trebalo da se dobije odgovor na pitanja šta Evropska unija, a šta vlasti zapadnobalkanskih zemalja treba da učine da bi se “pogurao” napredak tog regiona ka bržem ugrađivanju u evropske strukture.

Jer, kako je predočeno u Bruxellesu, "uprkos svim ohrabrujućim porukama, na putu zapadnobalkanskih država ka članstvu u Uniji, izuzev možda Hrvatske, kao da stoje još neke ne male prepreke".

Ova konferencija na tri velika radna stola bi morala da rasvijetli i to kako “izoštriti zube vladavini zakona” u regionu, kako doslovno stoji u pripremnom dokumentu skupa budući da su najzahtjevniji zadaci pred vladama zemalja zapadnog Balkana i dalje da preobraze pravosuđe, izdestvuju vladavinu prava i ojačaju prekograničnu policijsku saradnju, javio je dopisnik BBC-a iz Bruxellesa.

Pitanja ratnih zločina i teškog kriminala još uvijek teško pritiskaju cijeli region, a tek su sklopljeni prvi sporazumi o izručivanju kriminalaca.

Mogu li vlasti i civilna društva zapadnog Balkana učiniti nešto brže i opipljivije da se, upravo u cilju jačanja vladavine prava, otklone neprihvatljivi politički pritisci na sredstva informisanja?

Premijeri, ministri i drugi zvaničnici država tog regiona bi trebalo da daju i svoja viđenja kako riješiti još uvijek bolno pitanje stotina hiljada izbjeglica, a i da čuju šta, u svemu tome, mogu očekivati kao opipljiviju podršku i pomoć od Evropske unije.

Najzad, a u tome bi, pored čelnika Evropske komisije, trebalo da svoje savjete, a možda i obećanja u vezi s prilivima investicija na zapadni Balkan daju i prisutni direktori i visoki funkcioneri Evropske banke za obnovu i razvoj, Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi i Programa UN-a za razvoj.

Bez osjetnijeg i mnogo bržeg priliva svežeg kapitala, tehnološke obnove, zapadnobalkanske zemlje, koje provode ionako teške reforme zarad pridruživanja Evropskoj uniji, ne mogu bitnije popraviti tešku ekonomsku i socijalnu situaciju, posebno kad je riječ o velikoj nezaposlenosti.

Predstavnici Evropske komisije, svjetskih organizacija i banaka od zvaničnika vlada sa zapadnog Balkana očekuju da čuju šta će učiniti da stvore uslove za sigurnost investicija i podstaknu inovativnu ekonomiju, čiji će rast biti utemeljen na izvozu.

U Evropskoj komisiji smatraju da je za to bitno važna zasad nedovoljno razvijena regionalna ekonomska saradnja u Zoni slobodne trgovine CEFTA.