Svijet
0

Danas katolici širom svijeta slave Božić

Sarajevo-x.com
Božić je blagdan kada kršćani širom svijeta slave rođenje Isusa Krista. Pored Uskrsa, ovo je jedan od najvažnijih blagdana koji se fokusira na darivanje i obitelj. Ponoćke, koje su sinoć obilježile početak slavlja kod katolika, nastupile su nakon četiri sedmice adventa ili došašća, odnosno vremena molitve i duhovne pripreme za blagdan.

Prema Bibliji, Isusa - Božjeg sina, rodila je Djevica Marija u gradu Betlehemu. Krenuvši na popis stanovništva koji je naredio car August, Josip i Marija krenuli su na put, ali zbog gužvi nisu mogli naći mjesto u prihvatilištima te su na posljetku završili u štali, okruženi domaćim životinjama - gdje se Isus i rodio.

Simbolika rođenja Isusa Krista ogleda se i u skromnosti (jer se rodio u štali) i među kršćanima ga označava kao Sina Božjeg koji nije došao biti kralj ovozemaljskog svijeta, okružen zlatom, vojskom i drugim blagodetima.

"Mi smo rođeni u znaku Boga koji je sišao među nas kako bi izlio na nas svoje svjetlo nade, sigurnosti, mira. Po njemu smo baštinici vječnoga života u kraljevstvu Božjem. Neka taj mir i to svjetlo budu naša sigurnost u nesigurnim vremenima u kojima još uvijek živimo.“, naglasio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojoj božićnoj poruci.

Priprema za Božić počinje došašćem, a u to se vrijeme odlazi na ranojutarnje mise zornice, posti se i duhovno priprema za veliki blagdan. U novije se vrijeme proširio običaj izrade adventskog vijenca s četiri svijeće, a na svaku se adventsku nedjelju pali po jedna svijeća.

Većina kršćanskih crkvi slavi Božić 25. decembra, ali istočne crkve slave ga 7. januara - po Julijanskom kalendaru.

Papa Benedikt XVI predvodio je na četvrtak navečer misu ponoćku u vatikanskoj bazilici Sv. Petra u Rimu i molio da mir zavlada u Betlehemu, mjestu Isusovog rođenja, a u svojoj homiliji pozvao na zaštitu djece od svih zlopotreba, prenijele su agencije.

Misu ponoćku pratile su hiljade katolika u bazilici te na Trgu Sv. Petra putem velikih ekrana.

Molimo "da mir zavlada u Betlehemu" i da "prestanu mržnja i nasilje" u zemlji "u kojoj je Isus živio i koju je duboko volio", rekao je Papa misleći na drevnu Palestinu, danas podijeljenu na nekoliko zemalja Bliskog istoka.

"Molimo da se probudi međusobno razumijevanje, da se otvore srca koja otvaraju granice", rekao je Benedikt XVI.

U svojoj homiliji Papa je molio ljude da učine sve kako bi zaštitili djecu. Posebno je molio za djecu vojnike i djecu koja žive na ulicama, bez vlastitog doma. Govorio je i protiv dječije pornografije kao i svih oblika zlopotrebe djece koja "duboko ranjavaju dječiju dušu".

Ovo je četvrta godina da je Benedikt XVI predvodio ponoćku. Na Trgu Svetoga Petra, nekoliko sati ranije, otkrivene su jaslice, uradak tehničke službe Vatikanske uprave, a pred jaslicama je održano molitveno bdijenje za mir u svijetu.

Po završetku bdjenja Papa je na pragu prozora svoje radne sobe zapalio svijeću i prisutnim na trgu udijelio apostolski blagoslov.

Umjetnost jaslica vrlo je popularna u Italiji i kako bi odao počast toj tradiciji, papa Ivan Pavo II potaknuo je 1982. postavljanje jaslica na Trgu Sv. Petra.

Ponoćnu misu koncelebrirala su 32 kardinala, a liturgija je održana na talijanskom jeziku s liturgijskim pjevanjem na latinskom, dok su odlomci iz Biblije čitani na engleskom, francuskom, na jezicima hindi i ewondo (jedan od jezika kojim se govori u Kamerunu), a pojedine molitve na njemačkom i portugalskom jeziku.

Svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti ekipa internet portala Sarajevo-x.com želi čestit Božić.