17. april
0

Danas je Svjetski dan hemofilije

FENA
Sedamnaesti april se od 1989. godine obilježava kao Svjetski dan hemofilije i toga dana se u brojnim zemljama diljem svijeta, različitim manifestacijama, nastoji podići svijest ljudi o hemofiliji i o poteškoćama s kojima se susreću oboljeli.

Svjetska federacija hemofilije (World Federation of Hemophilia) odabrala je 17. april u čast osnivača ove organizacije Franka Schnabela, koji je rođen na taj dan. U svijetu od hemofilije boluje oko 400.000 osoba, no kod svega 25 posto oboljelih bolest je dijagnosticira i liječi se. Bolest uzrokuje nedostatak posebne bjelančevine u krvnoj plazmi koja je nužna za zgrušavanje krvi, a naziva se antihemofilijski globulin (AHG). Glavni simptom hemofilije je krvarenje koje se teško zaustavlja, a može biti vanjsko i unutarnje.

Hemofilija je bolest poznata od davnina, a naziva se i kraljevskom bolesti, jer je više od stotinu godina bila prisutna u engleskoj kraljevskoj obitelji te se proširila u nekoliko europskih kraljevskih kuća. Najpoznatiji bolesnik s hemofilijom bio je ruski prestolonasljednik Aleksej koji je imao teški oblik bolesti.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hemofilije je "Brinemo se zajedno".