Svijet
20

Danas je Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

SRNA
U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, čija je osnovna funkcija apsorpcija sunčevih ultraljubičastih zraka i zaštita živog svijeta na Zemlji od štetnih uticaja zračenja.

Generalna skupština UN-a 1994. godine proglasila je 16. septembar za Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača s ciljem da naglasi važnost primjene Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač.

Države su pozvane da posvete ovaj dan promociji konkretnih aktivnosti, usklađenim sa ciljevima Montrealskog protokola i njegovih amandmana.

Ozonski omotač, krhki štit od gasa, štiti Zemlju od štetnih zraka Sunca i čuva život na našoj planeti.

Globalno zagrijevanje usporava obnavljanje ozona i time zatvaranje ozonske rupe.

"Ozonska rupa" je prvi put primijećena 80-tih godina prošlog vijeka, a utvrđeno je da su uzroci njenog nastanka fizičko-hemijski procesi, u kojima atomi hlora i broma iz freona i halona razgrađuju molekule ozona.

Najveća ozonska rupa zabilježena je 17. oktobra 2006. godine iznad Antartika i bila je velika 27,4 kilometara kvadratnih, a nastala je kao kumulativna posljedica ispuštanja freona od prije 15 do 20 godina.
Iako je, na globalnom nivou, zabranjena upotreba pojedinih štetnih hemijskih jedinjenja koja neposredno oštećuju ozon, ispuštanje štetnih gasova iz industrijskih postrojenja nije se smanjilo, već je poraslo, što je dovelo do porasta temperature i nastanka efekata staklene bašte, te posrednog uništavanja ozonskog omotača.