Svijet
36

Danas je 650. rođendan Univerziteta u Beču

Klix.ba
Beč je danas u znaku svog Univerziteta koji je osnovan 12. marta 1365. godine kao "Alma Mater Rudolphina Vindobonesi". Svi fakulteti i instituti postavili su na zgrade praznične zastave univerziteta, a gradom kruži tramvaj sa obilježljima ove visokoškolske ustanove.

Današnjoj svečanosti u glavnoj zgradi Univerziteta prisustvovat će austrijski predsjednik Heinz Fischer i ministar nauke Reinhold Mitterlehner koji će se nakon rektora Heinza W. Engla obratiti gostima. Centralna svečanost će se uživo prenositi na deset lokacija Univerziteta.

Univerzitet je često asocijacija na glavnu zgradu na bulevaru Ringstraße, ali su njegovi instituti raspoređeni na 75 lokacija. Univerzitet broji 15 fakulteta i četiri naučna centra, oko 180 studijskih programa, oko 90.000 studenata i skoro 7.000 naučnika. Ovdje treba napomenuti da su npr. Tehnički, Medicinski, Veterinarski ili Ekonomski zasebni univerziteti.

Rektor Engl naglašava da proslava nije osnovna svrha jubileja. Univerzitet u Beču će tokom godine u sklopu velike kampanje predstaviti dostignuća nauke i istraživanja. Planirano je 100 jubilejskih programa pod motom "Mi postavljamo pitanja".

Već u petak, 13. marta, u Beču će se održati međunarodna konferencija "Globalni univerziteti i njihovo regionalno djelovanje“ na kojoj će učestvovati rektori univerziteta iz Cambridgea, Chicaga i Hong Konga.

U Austrijskoj nacionalnoj biblioteci se od 6. marta do 3. maja prikazuje izložba "Beč 1365. Nastajanje univerziteta“. Sam Univerzitet organizuje svoju izložbu "Bečki kružok – egzaktno razmišljanje na rubu propasti“ od 20. maja do 31. oktobra o univerzitetu na izmaku srednjeg vijeka, naučnim zbirkama univerziteta i istoriji Bečkog kružoka. Slavni Prirodnjački muzej Univerzitetu je posvetio izložbu "Znanje o stvarima" (6.5.-31.8.2015.).

Jubilarnu godinu obilježit će i dva filmska festivala u junu "Ljudska prava. Academic Freedom in Motion“ i “Science Fictions: Šta film zna o nauci?". Internacionalna veslačka regata na Novom Dunavu planirana je za 26. juni, a učešće su najavili i timovi iz Oxforda i Cambridgea.

Obilježavanje 650. jubileja završava se svečanošću u gradskoj vijećnici 29. oktobra.