"Narodni praznik"
1

Danas je 1. april, Dan šale

SRNA
Danas je 1. april - Dan šale čiji istorijat nije sasvim poznat, a mnogi su skloni tumačenju da se ovaj svojevrsni "narodni praznik" pojavio krajem Srednjeg vijeka u Evropi kao "Dan svih luda" koji je bio opštenarodno veselje.

Postoje mišljenja da korijeni tog "praznika" dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji žitelji umjeli da se dobro zabavljaju, smišljajući različite šale. Mnogi misle da se taj običaj pojavio u 16. vijeku u Francuskoj, oko 1564. godine.

Englezi misle da je Dan šale preuzet sa Istoka i 1. april zovu "Danom svih glupaka". Finci taj dan povezuju sa proljećnim podučavanjem djece o privrednim radovima, a slično je i u Švicarskoj. 

U holandskom Eindhovenu održava se svojevrsna tradicija nasamarivanja 1. aprila - novine se utrkuju da objave "ekskluzivne" vijesti, kao na primjer o dolasku nekih svjetskih državnika u taj grad, o bolestima, o eksperimentima u atomistici... 

Nijemci 1. april smatraju danom kada se lako osjete nesrećnim, a svoje loše osjećanje manje vezuju za nasamarivanje, a više za predanje da se 1. aprila rodio apostol Juda, Kristov izdajnik, prenose mediji. 

Muzej šala u San Diegu objavio je spisak 10 najboljih prvoaprilskih šala u anglosaksonskoj štampi, a jedna od najsmješnijih ima veze sa politikom. 	Ta šala odnosi se na američki državni radio koji je 1992. godine najavio novu kandidaturu Richarda Nixona za predsjedničke izbore pod motom: "Nisam učinio ništa loše i neću to ponoviti"!

Stručnjaci ističu da humor pomaže ljudima da se kroz smijeh opuste i bar na trenutak zaborave tešku svakodnevicu.