Pravo glasa ima 36 miliona ljudi
0

Danas izbori u Španiji: Izvjesna pobjeda desničara?

SRNA
Fašistički pozdravi desničara u Madridu (Foto: Reuters)
Fašistički pozdravi desničara u Madridu (Foto: Reuters)
U Španiji se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima bi, prema anketama, vladajući socijalisti mogli da dožive historijski poraz, a vlast bi preuzela konzervativna vlada desničara.

Istraživanja sprovedena nedjelju dana pred izbore pokazala su prednost desničarske opozicije, Narodne partije desnog centra Mariana Rajoya u odnosu na vladajuće socijaliste.

Premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, koji se neće ponovo kandidovati, raspisao je izbore u septembru usljed zabrinutosti zbog ekonomske situacije u zemlji, podsjeća BBC. Zapatero je vodio zemlju od 2004. godine. Sa lošim ekonomskim rastom i skoro pet miliona nezaposlenih ekonomija je bila u centru predizborne kampanje. Rajoy (56) je dobio podršku obećavajući da će riješiti ekonomske probleme zemlje i i smanjiti nezaposlenost.

Međutim, bivši ministar unutrašnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba, kandidat Socijalističke partije, optužio je Rajoya da planira velike rezove u oblasti zdravstva i obrazovanja. Analitičari kažu da pobjednik mora brzo da ponovo uvjeri tržišta da je Španija spremna da plati svoje dugove.	Prema istraživanjima sprovedenim ovog mjeseca Narodna partija osvojit će više od 45 odsto glasova, što je oko 15 posto prednosti u odnosu na socijaliste.

Prema poslednjoj anketi, Narodna stranka osvojila bi između 192 i 196 mjesta u Kongresu - donjem domu Parlamenta koji ima 350 mjesta. I prema jednom drugom istraživanju, Narodna stranka je u prednosti i osvojila bi 198 poslaničkih mandata, znatno više od natpolovične većine (176). Socijalistička partija bila bi na drugom mjestu, sa 112 poslanika, pokazale su obje ankete. To bio bio najgori rezultat socijalista od 1978. 

Dvije ankete su pokazale i da uporište socijalista tokom posljednje tri decenije, Andaluzija ide ka desnici. Analitičari kažu da su mnogi ljuti na socijaliste jer su dozvolili pogoršanje privrede i zbog uvođenja teških mjera štednje, ali ko god da dođe na vlast imat će malo vremena da riješi sve probleme.	Analitičari kažu da se Španci spremaju za novi talas smanjenja potrošnje i za još teže mjere štednje. Glasanje u kome se bira 350 poslanika parlamenta i 208 senatora počelo je jutros u osam sati. Pravo glasa na izborima ima 36 miliona Španaca.