Svijet
39

Danas izbori u Izraelu, ankete kažu da će Netanyahu izgubiti

Klix.ba
Izbori za dvadeseti saziv izraelskog parlamenta Kneseta, iz kojeg će naknadno biti izabran novi premijer države, održavaju se danas.
Foto: AFP
Foto: AFP

Partije koje će učestvovati na izborima jučer su održale posljednje ankete, a one koje su neutralne govore da ljevičarska partija Cionistička unija vodi ispred stranke Likud iz koje dolazi aktuelni premijer Benjamin Netanyahu.

Kako je Netanyahu i predsjednik Likuda, u slučaju preokreta on će ostati premijer, dok će eventualnu pobjedu ljevičara ispratiti imenovanje novog čelnika izraelske vlade koji je i lider pobjedničke partije. U ovom slučaju to će biti Isaac Herzog.

U predizbornoj kampanji fokus nije bio na odnosu sa Palestinom i palestinskim narodom izvan granica Izraela, ali je Herzog obećao da će ponovo pokrenuti mirovne pregovore sa palestinskim vlastima ukoliko bude izabran za premijera.

Isaac Herzog (Foto: AFP)
Isaac Herzog (Foto: AFP)

"Učinit ću sve što je u mojoj moći kako bih probudio politički proces pregovora sa našim susjedima Palestincima. Iako ne mogu obećati stopostotni uspjeh, obećavam vam moje stopostotno zalaganje", rekao je Herzog.

Herzog dolazi iz porodice političara i vojskovođa. Njegov djed Rabbi Yitzhak HaLevi Herzog bio je prvi vjerski poglavar u državi Izrael. Njegov otac Chaim Herzog bio je general, ambasador države pri UN-u i predsjednik Izraela. Kako kaže sam Herzog, on vjeruje kako je pozicija premijera njegova sudbina.

"Ono što nosim sa sobom je moje jedinstveno naslijeđe, ali ono najvažnije, nosim iskustvo koje mi omogućava da budem vođa naše nacije", objasnio je Herzog. S druge strane, njegov protivnik i aktuelni premijer Netanyahu tvrdi da ljevica ne vidi stvarni problem koji se krije u kreiranju Palestinske države. On je naglasio da će bilo ko ko pokuša kreirati državu u Gazi i Zapadnoj Obali za Tel Aviv predstavljati "izuzetnu opasnost".

Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)

Ukratko, riječ je o dva pogleda na budućnost palestinsko-izraelskih odnosa. Herzog je spreman na razgovore i ponovno aktiviranje političkog procesa, dok je Netanyahu predstavnik radikalnog pogleda u kojem Palestinci nemaju pravo na državotvornost.

Njegova radikalizacija u posljednjih šest godina prepoznata je i na Zapadu, gdje se odobravanje njegove kandidature i novog predsjedavanja Vladom Izraela svodi na sve manji procenat. Netanyahu je toga svjestan pa je za vrijeme kampanje prozvao zapadne medije i vlade, a pogotovo predstavnike Skandinavije, i optužio ih da rade protiv njega i njegove ideje.

Foto: EPA
Foto: EPA

Birališta u Izraelu danas su otvorena u osam sati po našem vremenu, a ostat će otvorena do 23 sata.