Svijet
1

Danas ističe rok: Hemijsko oružje nije potpuno uklonjeno iz Sirije

Anadolija
Sigrid Kaag (Foto: Anadolija)
Sigrid Kaag (Foto: Anadolija)
Rok za deportovanje hemijskog oružja iz ratom zahvaćene Sirije ističe danas, a u zemlji se nalazi još osam posto hemijskog oružja.

Koordinatorica zajedničke misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i Ujedinjenih naroda (UN) Sigrid Kaag kazala je da je iz Sirije deportovano 92 posto hemijskog oružja, ali da se osam posto još nalazi u zemlji.

Prema vijestima sirijske novinske agencije SANA-e, Kaag je govoreći na konferenciji za medije u Damasku izrazila uvjerenje da će hemijsko oružje u potpunosti biti deportovano iz Sirije do 30. juna, kada ističe rok za potpuno uništenje oružja.

Kako je navela, najvažniji cilj, ali i obaveza je da se preostalih osam posto hemijskog oružja deportuje iz zemlje.

Kaag je pojasnila da će se deportovanjem hemijskog oružja ukloniti i rizik da oružje padne u "opasne ruke".

Prema ranije utvrđenom planu OPCW-a, hemikalije se do 5. februara trebaju na siguran način deportovati iz Sirije, a rok za potpuno uništenje je juni ove godine.

Međutim, sirijske vlasti su zbog različitih razloga koji su doveli do kašnjenja deportovanja i uništavanja hemikalija, uputile novi izvještaj u kojem se navodi da će sve zalihe oružja do kraja aprila biti deportovane iz zemlje.

Hemijske materije se deportuju pomorskim putem do jedne luke u Italiji, tamo ih preuzimaju snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koje će ih uništiti na otvorenom moru.

OPCW navodi da je osnovan poseban fond za uništenje, a očekuje se da će u prvoj fazi biti utrošeno oko 40 miliona eura.

Napori za uništenje sirijskog hemijskog oružja počeli su nakon napada hemijskim oružjem u kojem su ubijene na stotine ljudi u predgrađu Damaska, 21. augusta prošle godine.