Svijet
3

Danas i sutra u Egiptu referendum o izmjenama Ustava

Anadolija
Danas i sutra u Egiptu se održava referendum o izmjenama Ustava Egipta, koji je suspendovan 2012. godine.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Glasanje na referendumu zakazano je za utorak i srijedu s početkom u 9 sati po lokalnom vremenu, a glasanje će trajati do 21 sat, dok Izborna komisija Egipta zadržava pravo da produži glasanje u slučaju velikog odziva birača.

Referendum će biti prvo glasanje u Egiptu od kako je vojska 3. jula prošle godine svrgnula demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija. Oko 53 miliona Egipćana, od ukupne populacije od 85 miliona, imat će pravo da glasa na referendumu, dok žene čine 49 posto biračkog tijela.

U državi postoje 352 izborne jedinice u kojima će na 30.317 biračkih mjesta Egipćani moći glasati na referendumu. Oko 109 biračkih mjesta bit će osigurano za one birače koji se nalaze svojih provincija.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Izborne jedinice bit će zadužene za sakupljanje glasačkih kutija nakon glasanja, te objavu finalnih rezultata. Svako biračko mjesto imat će tri glasačke kutije i moći će da primi maksimalno 2.000 glasača.

Oko 13.867 egipatskih sudija zaduženo je da nadgleda glasanje na referendumu. Svaki sudija imat će dva asistenta, civila, a nadgledat će glasačke kutije. 

Visoke mjere sigurnosti

Tokom dvodnevnog glasanja, oko 160.000 vojnika i 4.576 vojnih patrolnih vozila bit će zaduženo da u izbornim jedinicama širom zemlje čuva red i mir. Više od 200.000 policajaca će, također, će osiguravati biračka mjesta.

O redu će u slučaju nemira brinuti 200 vodova interventne policije, 100 rezervnih timova. Policijski oficir i devet policajaca stajaće na ulazu u svako biračko mjesto. Dva policajca, uključujući i jednog pripadnika službi sigurnosti, nalazit će se u svakoj ulici u kojoj ima biračko mjesto.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Borbeni timovi, koji se sastoje od jednog oficira i osam vojnika, osiguravat će po pet biračkih mjesta.

Monitoring

Oko 17.000 posmatrača, uključujući 1.000 stranih, imat će dozvolu da posmatraju proces glasanja na referendumu unutar biračkih mjesta.

Praćenje procesa glasanja odobreno je za 68 organizacija, uključujući i 62 nevladine organizacije. Dvije organizacije iz Sjedinjenih Američkih Država, dvije arapske organizacije, jedna njemačka i jedna organizacija iz Južnoafričke Republike su, također, dobile dozvolu za posmatranje referenduma.

Izborna komisija Egipta povukla je u nedjelju dozvole za posmatranje za pet organizacija, uz tvrdnje da su one povezane sa organizacijom Muslimanska braća svrgnutog predsjednika, koje je vlada označila kao terorističku grupu.