Kirgistan
0

Dan žalosti za žrtve nasilja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U centru glavnog grada Kirgistana Biškeka u petak se okupilo nekoliko hiljada osoba da bi odali poštu žrtvama nasilja, koje je primoralo predsjednika Kurmanbeka Bakijeva da pobjegne iz prijestonice.

Bakijev, koji je utočšte navodno našao na jugu zemlje, odbija da prizna poraz i tvrdi, u razgovoru za BBC, da je i dalje šef države.

Njegovi protivnici, koji su formirali prelaznu vladu užurbano učvšćuju svoje pozicije - jedna delegacija navodno se već nalazi u Moskvi.

Predsjednik prelazne vlade Roza Otunbajeva, nekadašnji šef kirgistanske diplomatije, najavila je da će predsjednički izbori biti održani u roku od šest mjeseci.

Otunbajeva je izjavila da je bivša vlast svrgnuta jer je zloupotrebila ovlaštenja dobijena od naroda, te da je u toku potraga za svrgnutim predsjednikom Bakijevim: „Želimo da ga lociramo i da s njim pregovaramo, ali jedino o ostavci. Želimo da ga pozovemo da podnese ostavku. On nema više šta da radi u Kirgistanu, jer su svi ubijeni i ranjeni žrtve njegovog režima“, javio je BBC.