Svijet
92

Dan nakon otvaranja tunela: Nestalo struje i putnici morali hodati pješke

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Samo dan nakon grandioznog otvaranja prvog interkontinentalnog željezničkog tunela ispod Bosfora, u Istanbulu je jutros došlo do nestanka struje, zbog čega su putnici iz voza morali da izađu pješke iz tunela.

Do dvominutnog prekida struje došlo je u 8:12 sati po lokalnom vremenu, zbog čega su putnici iz voza morali da pješke dođu do izlaza za hitne slučajeve, izjavila je Burku Ozturk, zvaničnik informativne službe turskog Ministarstva saobraćaja.

Ona je objasnila da je uzrok kvara to što su se mnogi ljudi juče, kada je tunel pušten u rad, oslanjali na dugme za hitno zaustavljanje, zbog čega je došlo do kvara na sistemu, prenio je AFP.

"Saobraćaj je uspostavljen nakon 10 minuta. U vozu je bilo najmanje 1.400 ljudi, što je maksimalni kapacitet", dodala je Ozturkova.

Tunel ispod Bosfora dug je ukupno 13,6 kilometara i to je prvi tunel koji povezuje Evropu i Aziju. Turska vlada juče ga je pustila u rad kao "projekat vijeka".

Tunel "Marmaray", koji je dio šireg transportnog projekta vrijednog četiri milijarde dolara, povezuje Crno more sa Mramornim na dubini od preko 55 metara i najdublji je podzemni željeznički tunel takve vrste u svijetu.