Sidnej prekriven pijeskom
0

VIDEO / "Dan kad sam se probudio na Marsu"

SRNA
Najveći australijski grad Sidnej prekriven je crvenim pijeskom, koji su iz pustinje donijeli jaki vjetrovi.

Zbog veoma loše vidljivosti međunarodni avioni su preusmjereni na aerodrome u druge gradove dok je ometen redovan protok i trajektnog saobraćaja.

Službe hitne pomoći su saopštile da su preopterećene pozivima ljudi koji se žale na probleme sa disanjem, a djeci i starijima je poručeno da ne izlaze napolje.  

Velike količine pjeska nose vjetrovi i skoro cijeli Novi Južni Vels je prekriven crvenom izmaglicom.
Australijski meteorološki biro upozorio je da bi brzina jakih i štetnih  vjetrova  u Sidneju i drugim oblastima mogla dostići brzinu od 65 kilometara na sat.

Meteorolozi predviđaju da će vjetar oslabiti tokom dana.
Pojedine dijelove Novog Južnog Velsa zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno jakim gradom i veliki komadi leda su razbijali prozore na kućama.

U Kvinslendu zvaničnici su zabranili paljenje vatri na otvorenom prostoru zbog opasnosti od izbijanja požara usljed jako toplog i sivog vremena.

Dva zemljotresa pogodila su danas australijsku državu Viktoriju, nakon čega su uslijedile jake kišne padavine zbog čega su zvaničnici upozorili na moguće poplave.

Pogledajte snimak koji je jedan od građana Sidneja postavio na YouTube, dajući mu zanimljiv naziv "Dan kad sam se probudio na Marsu".