Pet godina od cunamija
0

VIDEO / Dan kad je smrt i uništenje došlo iz mora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Porodice i rodbina poginulih u strahovitom cunamiju u Indijskom okeanu koji je 2004. poharao pokrajinu Aceh u Indoneziji okupili su se u subotu na grobovima svojih najmilijih gdje su molitvama obilježili godišnjicu te tragedije.

Središnja molitva za 170.000 osoba koji su poginuli u Acehu i još 60.000 u zemljama u Indijskom okeanu održana je u glavnom gradu pokrajine Banda Aceh.

Međunarodni donatori uspješnom ocjenjuju obnovu Aceha gdje je nakon cunamija izgrađeno 130.000 kuća, 2.700 kilometara cesta, oko 1.000 mostova i 1.500 kilometara kanala za navodnjavanje. Ipak, dužnosnici upozoravaju da dio preživjelih još nije uselio u kuće i živi u montažnim barakama. Zamjenik guvernera Muhammad Nazir rekao je da fond međunarodnih donatora, koji su osnovale vlade i međunarodne agencije, još uvijek finansira 22 projekta u sklopu programa vrijednog 700 miliona dolara.

"Odlaskom većine humanitaraca i sa stopom nezaposlenosti od 10 posto, otvaranje novih radnih mjesta glavni je problem Aceha danas", rekao je Nazar. Prema njegovim riječima, izrađen je program vrijedan 50 miliona dolara za poticaje ekonomije i zapošljavanje u poljoprivredi i preradi ribe. Cunami je 2004. izazvao potres jačine 9,2 stepena ispred obale Sumatre, a najteže pogođen bio je Aceh.