Barack Obama
0

"Dan D je promijenio tok 20. stoljeća"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrabrost savezničkih snaga Dana D promijenila kurs 20. stoljeća, izjavio je danas američki predsjednik Barack Obama na svečanosti povodom 65 godina od iskrcavanja saveznika u Normandiji. "Prijatelji i veterani, ono što ne smijemo zaboraviti jeste da Dan D predstavlja vrijeme i mjesto gdje su hrabrost i nesebičnost jedne grupe ljudi promjenili tok cijelog jednog vijeka", rekao je Obama na američkom vojnom groblju u mjestu Kolevil-sur-Mer odakle se vidi plaža "Omaha", kako je nazvana uoči operacije. On je dodao da je iskrcavanja britanskih, kanadskih i američkih snaga na plaže Normandije promijenilo tok Drugog svjetskog rata i oslobodilo zapadnu Evropu od nacističke Njemačke.

"Iako je to tada većini bilo nepoznato veliki dio napretka koji će definisati 20. stoljeće, na obje strane Atlantika, rezultat je, između ostalog, bitke za plažu devet kilometara dugačku i tri kilometra široku", rekao je Obama.

On je dodao da saveznici nisu pobijedili u Normandiji Hitlerova okupacija Evrope nastavila bi se do daljeg.

"Umjesto toga pobjeda ovdje osigurala je uporište u Francuskoj i otvorila put za Berlin i omogućila postignuća koja su uslijedila nakon oslobađanja Evrope: Maršalov plan, NATO savez i zajednički prosperitet i bezbjednost", rekao je Obama.

Dan D, 6. jun 1944. godine, označio je početak kraja Drugog svjetskog rata.

Ova operacija počela je padobranskim desantom u noći 5. na 6. jun 1944. godine.

Bitka za Normandiju trajala je dva mjeseca koliko je savezničkim snagama bilo potrebno da uspostave čvrst mostobran na evropskom kopnu i da probiju njemačku liniju fronta u Francuskoj.

Oko 10 000 savezničkih vojnika je poginulo ili nestalo, dok je Njemačka izgubila između 4 000 i 9000 vojnika. Poginule su hiljade francuskih civila.