Svijet
0

Damask se odriče hemijskog oružja?

SRNA
Sirija je spremna da se pridruži državama potpisnicama Konvencije o zabrani upotrebe hemijskog oružja, izjavio je danas u Moskvi sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem.

"Želimo da se pridružimo zemljama potpisnicama Konvencije. Ispunićemo obaveze u okviru Konvencije, uključujući i pružanje informacija o ovim oružjem", rekao je Mualem.

Mualem je izjavio da je Sirija spremna da saopšti gdje se nalazi hemijsko oružje, da obustavi proizvodnju hemijskog oružja i da te objekte pokaže Rusiji, UN i drugim državama, javiola je Interfax.

"Prihvatanje ruske inicijative pokazuje našu volju da se odreknemo hemijskog oružja", dodao je Mualem prije nego što je otputovao iz Moskve, gdje je boravio u dvodnevnoj posjeti.

U međuvremenu, američki državni sekretar John Kerry je izjavio da će Rusija poslati SAD detalje svog prijedloga da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

Kerry je izjavio da SAD čekaju da vide plan Rusije o uklanjanju hemijskog oružja iz Sirije koje će američka administracija detaljno proučiti, ali da neće dugo čekati, niti prihvatiti "taktike odgađanja".

Washington je ovaj pristanak primio sa rezervom, jer smatra da je to samo inicijativa za odgađanje vojne intervencije protiv sirijskog režima.