Sirija
0

Damask će odbaciti inicijativu Arapske lige u vezi s nasiljem

SRNA
Jihad Makdissi
Jihad Makdissi
Damask će odbaciti svaku inicijativu Arapske lige u vezi sa nasiljem u Siriji, rekao je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Jihad Makdissi , uz obrazloženje da će Sirija sarađivati sa arapskim zemljama pojedinačno.

Sirija je suspendovana iz lige u novembru zbog represije režima predsjednika Bashara al Asada, koja je počela prije godinu dana i u kojoj je život izgubilo 9 000 ljudi.

Očekuje se da će Arapska liga, koja se ove sedmice sastala u Bagdadu, izdati saopštenje o Siriji.

"S obzirom na to da je njeno članstvo suspendovano, Sirija će razgovarati samo sa pojedinačnim zemljama. Prema tome, nećemo razmatrati nikakvu inicijativu Arapske lige", rekao je Makdissi u saopštenju novinarima.

Sirija je za nemire okrivila militante koje plaćaju stranci, ističući da je ubijeno oko 3 000 pripadnika snaga bezbjednosti.

Odnosi između Arapske lige i Damaska pogoršali su se nakon što je Arapska liga zamrzla posmatračku misiju u Siriji i predložila Assadu da se povuče sa vlasti.

Očekuje se da će arapski lideri u Bagdadu prihvatiti šestočlani prijedlog specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana u kojima se traži prekid vatre i politički dijalog, što je Irak nazvao "posljednjom šansom" za Siriju.
Ministri spoljnih poslova Arapske lige pozvali su na primjenu plana na današnjem samitu.

Anan je danas rekao da se Assad saglasio sa prijedlogom kojim se ne zahtijeva njegovo povlačenje, što je bio kamen spoticanja za sirijsku opoziciju koja insistira da svaki sporazum mora da podrazumijeva Asadovo povlačenje sa vlasti.