Svijet
0

Dalaj-lama traži međunarodni pritisak na Kinu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dalaj-lama, duhovni vođa Tibetanaca u egzilu, zatražio je u srijedu međunarodni pritisak na Peking kako bi se zaustavila kineska vojna represija koja postaje sve intenzivnija u kineskim regijama naseljenim Tibetancima.

U saopćenju Dalaj-lama poziva "svjetske lidere, parlamentarce, nevladine organizacije i stanovništvo" da traže "trenutni prekid aktuelnih represija" , kao i "oslobađanje svih uhapšenih", javio je AFP.

"Kineske vlasti su rasporedile velike kontingente trupa u tradicionalno tibetanskim regijama koje su počele, ali ne samo one, da nemilosrdno pokoravaju Tibetance navodno umiješane u nemire i da zatvaraju zone u kojima je bilo demonstracija", kazao je Dalaj-lama.

"Tradicionalno tibetanske regije" o kojima govori Dalaj-lama su Autonomna regija Tibet i susjedne zone u nekoliko kineskih pokrajina u kojim žive mnogobrojni Tibetanci.

Tibetanske demonstracije su počele 10. marta u Lhassi, glavnom gradu Tibeta, povodom 49. godišnjice tibetanske pobune protiv kineske vlasti i izbjeglištva Dalaj-lame.

U toku tri sedmice protesta ubijeno je 18 civila i dva policajaca, prema zavničnim kineskim podacima.

Tibetanska vlada u egzilu tvrdi da je bilo između 135 i 140 žrtava kineske represije, više od 1.000 ranjenih i nekoliko stotina uhapšenih.