Svijet
0

Dalaj lama proglašen počasnim doktorom univerziteta u Krakovu

FENA
Dalaj-lama je u ponedjeljak primio titulu počasnog doktora Univerziteta Jagellonne u Krakovu, najstarijeg poljskog univerziteta, s kojojm je odata počast njegovoj "nenasilnoj borbi za slobodu Tibetanaca".

Senat univerziteta je ovu titulu dodijelio Dalaj-lami u oktobru 2007. godine "za primjenjivanje najviših etičkih standarda u društvenom i javnom životu, za zasluge u dijslogu između religija i za nenasilnu borbu za slobodu Tibetanaca".

"Ovo je dvostruka čast. Univerzitet Jagellonne je najstariji poljski univerzitet, star 600 godina, a Poljaci zauzimaju u mom scru posebno mjesto", kazao je duhovni vođa Tibetanaca pred profesorima i studentima univerziteta.

"Poljski narod je u svojoj povijesti prošao kroz teške trenutke, ali je njegov duh nepromijenjen", naglasio je 73-godišnji Dalaj-lama.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 1989. godinu odao je počast poljskom antikomunističkom pokretu Solidarnost iz 80-tih godina.

U okviru osmodnevne posjete Poljskoj, Dalaj-lama je tokom vikenda učestvovao u proslavi 25. godišnjice Nobelove nagrade Lecha Walese, historijskog vođe poljskog sindikata Solidarnost.