Svijet
0

Dalaj-lama otpušten iz bolnice u Delhiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dalaj-lama u četvrtak je napustio bolnicu u indijskoj prijestonici, šest dana nakon što je podvgrnut operaciji uklanjanja kamena u bubregu, i planira posjetiti Japan u ovom mjesecu, saopćio je njegov visoki savjetnik.

"Dalaj-lama je dobro i potpuno se oporovio od operacije", izjavio je Tenzin Takhla, portparol tibetanskog duhovnog vođe.

Dalaj-lama planira provesti narednih nekoliko dana u tibetanskom hostelu za mlade u New Delhiju, gdje će se sastati sa svojim sljedbenicima.

On obično provede nekoliko mjeseci u godini u putovanjima širom svijeta kako bi predavao o budizmu i govorio o tibetanskoj borbi za veće slobode pod kineskom vlašću.

Dalaj-lama živi u sjevernom indijskom planinskom gradu Dharmsali, gdje je uspostavio sjedište svoje vlade u egzilu nakon propalog ustanka protiv kineske vladavine u 1959.

Nakon puta po Japanu, 73-godišnjii budistički lider planira posjetiti Belgiju, Češku Republiku i Poljsku u novembru i decembru, saopćio je Takhla za Associated Press.

U augustu je Dalaj-lama proveo četiri dana u bolnici u Bombaju i podvrgnut je testovima zbog bolova u predjelu abdomena. On ima kamence više od decenije.

Nakon martovskih protesta u Tibetu, Kina je pojačala kampanju protiv Dalaj-lame, optužujući ga da je predvodio kampanju za otcijepljenje Tibeta od ostatka zemlje.

Dalaj-lama je negirao te navode, tvrdeći da samo traži širu autonomiju za himalajsku regiju kako bi se zaštitila njena unikatna budistička kultura.