Svijet
0

Dalaj-lama odustaje od političke uloge

SRNA
Dalaj-lama (Foto: Reuters)
Dalaj-lama (Foto: Reuters)
Tibetanski duhovni vođa u egzilu Dalaj-lama izjavio je u indijskom gradu Daramsala da će se odreći svoje političke uloge u tibetanskoj vladi u egzilu i prenijeti ovlašćenja na novog slobodno izabranog predstavnika, što je Kina ocijenila kao "prevaru".

Dalaj-lama je već više puta govorio o svom povlačenju sa funckije šefa tibetanske vlade u egzilu, uloge uglavnom zvanične, ali ne i o odustajanju od uloge duhovnog vođe.

On je prilikom obilježavanja godišnjice tibetanskog ustanka protiv kineskih vlasti 1959. godine, rekao da je došlo vrijeme da prenese svoja formalna ovlašćenja na izabranog vođu.

Danas je najavio da će podnijeti amandman na ustav tokom sjednice  tibetanskog parlamenta naredne sedmice.

"Moja želja da predam vlast nema nikakve veze sa izbjegavanjem odgovornosti. To je za dugoročno dobro Tibetanaca.To nije zato što se osjećam obeshrabreno", izjavio je Dalaj-lama, dobitnik Nobelove nagrade za mir tokom obaćanja u Daramsali, na sjeveru Indije.

Nekoliko sati kasnije portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Điang Ju reagovala je, izjavivši da je najava Dalaj-lame "prevara" koja treba da obmane međunarodnu zajednicu.

"Dalaj-lama je posljednjih godina često govorio o penzionisanju. Mislim da je riječ o prevari kojom bi trebalo da obmane međunarodnu zajednicu", izjavila je Điang na redovnoj konferenciji za novinare.
Prema riječima portparola kineskog Ministarstva, vlada u egzilu je ilegalna politička organizacija i nijedna zemlja u svijetu je ne priznaje.

Dalaj-lama, koji danas ima 75 godina, imao je samo 15 kada je 1950. imenovan za šefa države nakon što su kineske komunističke trupe ušle na Tibet.

On je  nakon tibetanske pobune 1959. godine pobjegao iz Kine u Daramsalu.

"Od 1960. godine stalno sam ponavljao da Tibetancima treba vođa, koga bi slobodno izabrao tibetanski narod, a kome bi mogao da predam vlast. Danas je došao trenutak da to i učinim", izjavio je Dalaj-lama

Dalaj-lamina uloga je uglavnom ceremonijalna, pošto je izabrani premijer formalno vođa vlade u egzilu, ali Dalaj-lamin status nadmašuje status svih drugih osoba u tibetanskom pokretu.

U prošlosti su Dalaj-lame predstavljale i duhovne i političke vođe Tibeta, a sadašnji Dalaj-lama uživa skoro božanski status među svojim sljedbenicima.