Svijet
0

Dalaj Lama odbacio kineske kritike za posjete Washingtonu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dalaj Lama je nakon privatnog susreta s američkim predsjednikom Georgeom Bushom odbacio kineske ljutite reakcije na američke počasti koje je dobio u ovoj sedmici.

"To se uvijek dešava", izjavio je duhovni vođa tibetanskih budista s osmijehom na licu dok se obraćao novinarima okupljenim ispred njhegovog hotela u centru Washingtona.

Bijela kuća je branila susret u predsjedničkoj rezidenciji i odbacila je kinesko upozorenje da bi dodjela kongresne Zlatne medalje Dalaj Lami u srijedu mogla naškoditi odnosima između Sjedinjenih Država i Kine, javio je AP.

Dalaj Lama je cijenjen u većem dijelu svijeta kao ličnost od moralnog autoriteta, ali je vlada u Pekingu neprijateljski nastrojena prema dobitniku Nobelove nagrade za mir iz 1989. i tvrdi kako on nastoji uništiti klineski suverenitet insistirajući na nezavisnosti Tibeta, gdje se Dalaj Lama smatra bogokraljem.

Upitan ima li poruku za kineskog predsjednika Hu Jintaoa, Dalaj Lama je blago pomilovao novinara po obrazu i izjavio: "Vi niste zastupnik Hua Jintaa".

On je izjavio kako je tokom sastanka Bushu objasnio šta se dešava na Tibetu i dodao je da je zahvalio američkom predsjedniku "što je pokazao brigu za Tibet".

"Znamo jedan drugoga i razvili smo, mislim, veoma blisko prijateljstvo - nešto poput ponovnog okupljanja porodice", izjavio je Dalaj Lama, govoreći o Bushu.

Dalaj Lama tvrdi kako želi "istinsku autonomiju", a ne nezavisnost za Tibet, ali Kina demonizira duhovnog vođu i vjeruje da Sjedinjene Države odaju počast separatisti.

Bush i američki poslanici u srijedu će uručiti Dalaj Lami, koji živi sa svojim sljedbenicima u egzilu u Indiji otkako su pobjegli pred kineskim vojnicima s Tibeta u 1959., prestižnu kongresnu nagradu.

Kina je ljutito reagovala.

"Najoštrije zahtijevamo da SAD otkažu krajnje pogrešne aranžmane. To ozbiljno krši norme međunarodnih odnosa i teško škodi osjećajima kineskog naroda i upliće se u kineske unutrašnje stzvari", izjavio je ministar vanjskih poslova Yang Jiechi.

Kineski državni mediji javili su u srijedu da se SAD "mora smatrati odgovornima za posljedice".

"Ne želimo vidjeti kakva je šteta načinjena odnosima između dvije zemlje, ali će ovaj događaj sigurno baciti sjenu na naše odnose", pišu zvanične novine China Daily u nepotpisanom uvodniku.

Predsjednički portparol Tony Fratto je izjavio: "Mi razumijemo zabrinutost Kineza". On je, međutim, također izjavio kako se Bush, koji uvijek prisustvuje ceremonijama dodjele kongresnih nagrada, sastao s Dalaj Lamom nekoliko puta ranije i da nema nikakvog razloga da se ne sretne ponovo s njim.

Nijednom mediju nije dopušteno da prisustviuje Bushovom sastanku s Dalaj Lamom u privatnoj rezidenciji u Bijeloj kući. U izuzetku od uobičajene prakse, Bushova administracija nije objavila nijednu sliku sa sastanka. Niti je stavila formalnu izjavu o njemu.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino izjavila je da će se Bush gotografisati s Dalaj Lamom na kongresnoj ceremoniji u srijedu.

Posjeta Dalaj Lame Washingtonu došla je u vrijeme dok Kina održava svoj bitni kongres Komunističke partije.

Kongres već dugo slavi Dalaj Lamu: zatupnici su također redovno kritikovali Peking zbog kršenja ljudskih prava i masivnog vojnog gomilanja i tvrde kako Kina ignoriše zlostavljanja bespoštednih stranih vlada u Sudanu i Mijanmaru s ciljem sklapanja poslovnih i energetskih ugovora.

Dalaj Lama je nevjerovatno popularan na Tibetu, kojim Kina vlada čeličnom pesnicom otkako su njene komunističke snage izvršile invaziju na tu teritoriju u 1951. On živi u Indiji gdje je pobjegao iz svoje himalajske domovine u 1959. nakon propalog ustanka protiv kineske vladavine.