Kritikovanje Catherine Ashton
0

"Daje se neproporcionalna vrijednost problemima u BiH"

SRNA
Catherine Ashton (Foto: Reuters)
Catherine Ashton (Foto: Reuters)
Jedan od prigovora koji se upućuju visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton jeste da daje neproporcionalno veliku vrijednost problemima u BiH i na Kosovu, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Ova posljednja u nizu kritika na račun Ashtonove uslijedila je nakon održane Minhenske konferencije o bezbjednosti, tradicionalnog okupljanja najvažnijih svjetskih aktera. Ona je na tom skupu pomenula glavna svjetska žarišta tenzija, te naglasila da je prvenstvena odgovornost EU prema susjedima, izdvojivši BiH i Kosovo.

To je zasmetalo prisutnim diplomatama, rekao je francuski izvor koji je bio prisutan u Minhenu.

"Diplomate su smatrale da su glavni problemi Iran i nuklearno naoružanje, zatim Avganistan i nova teroristička žarišta, kao Jemen. Prema njima su, srećom po vas, BiH ili Kosovo trećerezredna briga. Nije riječ o zanemarivanju Balkana, nego o tome da su mnogi očekivali da visoki predstavnik drugačije složi prioritete", rekao je francuski izvor u nezvaničnom komentaru Minhenske bezbjednosne konferencije.

ačina nezadovoljstva vidi se po tome da je frakcija Zelenih u Evropskom parlamentu najavila da neće podržati novi sastav Evropske komisije, takozvanu Komisiju ''Baroso dva'', a u obrazloženju najviše kritikuje Ashtonovu.

Lider Zelenih Daniel Kon Bendit rekao je da je to ličnost koja nije pokazala viziju niti lidersku sposobnost koja se traži na poziciji na kojoj se mora kreirati evropska spoljna politika. Zelenima se pridružila i mala parlamentarna grupa Ujedinjene evropske ljevice.

O cijelom sastavu Evropske komisije glasa se sutra u Strazburu. Druge frakcije Evropskog parlamenta, demohrišćani, socijalisti i liberali, podržaće Komisiju ''Baroso dva''.

Uoči glasanja u Strazburu više uglednih francuskih dnevnih listova prenosi utiske da Ashtonova nije dobro vodila operaciju pomoći na Haitiju i da je dozvolila da uprkos visini pomoći koju je dala EU, Sjedinjene Države izbiju u prvi plan.

Francuska i Španija su samostalno poslale pomoć na Haiti, prije nego što je Eštonova preuzela koordinaciju, podsjeća ''Mond''. Dnevni list ''Liberasion'' nazvao ju je lijenom i nezaintersovanom, a "Mond" podsjeća na njeno nezadovoljavajuće predstavljanje pred Evropskim parlamentom.

Francuski mediji navode i nezadovoljstvo zbog toga što Ashtonova svakog petka napušta Brisel i u Londonu ide na brifinge u Foreign office, te podsjećaju da bi trebalo da zastupa svih 27 država, a ne da se formira po kalupu britanske spoljne politike.

Britanski dnevni listovi ''Financial Times" i ''Times'' prenijeli su ove kritike prema Ashtonovoj, koje je ''Times'' nazvao "kampanjom blaćenja" .