Svijet
0

Daily Telegraph: "Skriveni rat u Čečeniji"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Daily Telegraph piše o "tajnom Putinovom ratu u Čečeniji".Ovaj list objavljuje reportažu svog novinara sa, kako navodi, prve linije fronta na jugu Čečenije gdje je bio svjedok bitke između specijalnih snaga lojalnih Kremlju i čečenskih separatista.

Daily Telegraph podsjeća kako zvanična Moskva insistira na tome da je rat u Čečeniji završen i da su se čečenski separatisti predali.

Novinar Daily Telegrapha, međutim, poziva se na ono što je na terenu vidio i tvrdi kako je u toku tajni rat koji bi mogao da potraje godinama.

List citira i pukovnika Jamadajeva, drugog najlojalnijeg čovjeka Moskvi poslije nedavno imenovanog predsjednika Kadirova.

Jamadajev je reporteru Daily Telegrapha rekao da rat sa separatistima nije gotov i prognozirao da će trajati još dvije, tri, pa čak i pet godina.

Jamadajev je nekada i sam bio čečenski separatist. Tvrdi da su on i njegovi borci promijenili stranu i priklonili se Moskvi kada su čečenski separatistički pokret preuzeli islamski ekstremisti koji su do tada činili samo njegov manji dio.

Na drugoj strani se špekulira da mu je ponuđena velika novčana nadoknada.

Kako god bilo, zaključuje Daily Telegraph, Putin je dobio šta je htio - u Čečeniju šalje svoje zastupnike da vode rat umjesto njega.

Uz to je riječ o borcima koji su mnogo opasniji po čečenske separatiste od nemotiviranih i korumpiranih ruskih vojnika koji bi često čak i prodavali oružje neprijatelju, navodi Daily Telegraph.