Svijet
0

Daily Telegraph: Priroda protiv mijanmarskog režima

FENA
Sankcije Sjedinjenih Država i Evropske unije nisu poljuljale mijanmarski vojni režim, ali će priroda možda u tome uspjeti, piše u četvrtak Daily Telegraph.

Ciklon "Nargis", koji je u delti rijeke Iravadi ostavio možda i sto hiljada mrtvih i nestalih, podsjetio je svijet na okrutnu vladavinu nesposobnih mijanmarskih generala.

Nisu upozorili stanovništvo na razmjere oluje koja se kretala ka Myanmaru (Burmi), njihova izolacionistička politika uzrokovala je ozbiljna kašnjenja u upućivanju strane pomoći, a promašena agrarna politika vjerovatno će izazvati ozbiljne i duge nestašice riže kao osnovne hrane, piše Daily Telegrapf.

Jedna mnogo veća katastrofa, ciklon koji je 1970. godine u istočnom Pakistanu odnio pola miliona života, ubrzala je podjelu Pakistana i stvaranje Bangladeša.

Uticaj ciklona u Myanmaru bit će manji, ali bi veliki porast cijena hrane mogao potaknuti snažne proteste protiv vojne hunte.

George W. Bush griješi što u ovom trenutku kritizira mijanmarske vlasti. Sada je važnije osigurati hranu, odjeću i skloništa za milion ugroženih stanovnika. Nesebična humanitarna pomoć pokazat će im prednosti otvaranje zemlje i zadati još jedan udarac vojnom režimu, piše Daily Telegraph.