Svijet
0

Daily Telegraph: Od oslobađanja Johnstona najviše profitirao Hamas

FENA
Naslovne strane londonskih listova prekrivene su fotografijama nasmijanog Alana Johnstona, koji je, kako piše Daily Telegraph, bio "presretan i ganut" nakon što je, poslije 114 dana provedenih u skrovištu Armije islama, konačno pušten na slobodu.

List smatra da bi ta organizacija pod bilo kojim drugim okolnostima i sama bila spremna da žrtvuje Johnstonov život da joj njegovo oslobađanje nije bilo od "strateškog interesa", uslijed nastojanja da donekle promijeni sliku o sebi u zapadnom svetu.

Konzervativni DT smatra da je oslobađanje Johnstona dobrodošlo, ali istovremeno i zabrinjavajuće, jer je, kako se navodi, od čitave "operacije spašavanja" najviše profitirao radikalni palestinski pokret Hamas.

Istu tezu zastupa i liberalni Independent, koji tvrdi da je Hamasu itekako stalo do toga da "razbije" loš imidž koji ima među političarima na Zapadu, ali i da epizoda sa Johnstonom ukazuje na neospornu snagu ove organizacije, koja bi mogla da ima i praktičnu primjenu.

Hamas, naime, navodi Independent, očigledno ima realnu, opipljivu vlast u pojasu Gaze, koja bi mogla da bude presudna u zavođenju reda u trenutno vrlo haotičnoj sigurnosnoj situaciji na toj teritoriji.

Johnstonovo oslobađanje, pored toga, navodi Independent, podsjeća na opasnosti koje sobom nosi novinarski posao, ali i na to da je u životu važno nikada ne gubiti nadu.