Svijet
0

Daily Telegraph: "Lažni izbori"

FENA
Gotovo sva evropska štampa se u ponedjeljak osvrće na rezultat predsjedničkih izbora u Rusiji navodeći da je on bio "uveliko predvidljiv".

Listovi kritiziraju izborni proces koji je, kako navodi njemačko izdanje Financial Timesa, bio "uvreda za demokratiju".

Süddeutsche Zeitung piše da je u takvoj atmosferi većini Rusa bilo svejedno da li će izaći na izbore ili ne, dok talijanski dnevnici kritiziraju Putinovu "sakatu demokratiju" u kojoj nema slobode štampe, nezavisnog sudstva i federalizma.

Corriere della Sera navodi da Medvedev u suštini i nije imao pravog protukandidata, a sličan stav imaju i mnogi britanski dnevnici.

Daily Telegraph u redakcijskom komentaru pod naslovom "Lažni izbori" navodi da su kao u sovjetskim vremenima ruski glasači ponizno odlazili na birališta kako bi, izbornom procesu čiji se pobjednik od početka znao, dali legitimitet i bar kakvo-takvo dostojanstvo.

Autoritarno ponašanje na domaćem terenu i arogancija na vanjskopolitičkom planu najtačniji su opis stanja demokratije u Rusiji danas - Rusiji kojoj se sve to tolerira zbog monopola nad energetskim resursima koje Evropa nemilice troši i od kojih zavisi.

Kada bi bila zaista slobodna, Rusija bi bila ne samo međunarodni partner na koga bi se dalo osloniti već i daleko bolje mjesto za život njenih građana, piše Daily Telegraph, koji poziva evropske zemlje da iskoriste smjenu vlasti u Kremlju za "ozbiljno preispitivanje svojih odnosa s Moskvom".

The Times navodi da će 42-godišnji Dmitrij Medvedev biti najmlađi ruski čelnik još od cara Nikolaja II, i prvi predsjednik koji ne dolazi iz redova Komunističke partije ili KGB-a.

List piše i da je ruskim izborima prisustvovalo manje od 300 međunarodnih posmatrača koji su, kako se naglašava, većinom došli iz bivših sovjetskih republika poznatim po tome što "bez problema verificiraju rezultate izbora kakvi god da su".

Timesov izvještač iz Moskve navodi i da je na ulici prisustvovao sceni u kojoj su specijalne snage policije okružile šahovskog velemajstora Garija Kasparova, čelnika opozicijske koalicije Druga Rusija, zato što je nedaleko od Crvenog trga nosio plastičnu kesu s natpisom "Ne učestvujem u ovoj farsi".