Svijet
0

Daily Telegraph: Francuska bankrotirala?

FENA
Daily Telegraph u ponedjeljak prenosi riječi francuskog premijera Francoisa Fillona koji je izjavio da je Francuska "bankrotirala" i da, kako je rekao, "više ne može sebi da priušti da zaposlenima u javnom sektoru plaća velike plaće i doprinose".

Fillon je, prenosi DT, govoreći radnicima tokom jednog štrajka na Korzici dodao da Francuska posljednjih 15 godina pati od, kako je rekao, hroničnog nedostatka novca, a da već četvrt vijeka nije imala izbalansiran budžet.

Ove izjave su smjesta dovele do oštrih reakcija opozicije i brojnih pitanja u javnosti, od kojih je najglasnije bilo - kako je uopće moglo da se dogodi da čitava zemlja tako dugo bude obmanjivana?

Predsjednik Nicolas Sarkozy ponovio je, u međuvremenu, u jeku donošenja brojnih reformi, uvjerenje da je Fillon "pravi čovjek za premijersku funkciju", dok pariški Le Monde u uredničkom komentaru u nedjelju ocjenjuje da francuski premijer, po svemu sudeći, " govori jezikom istine" - i da zemlja, očigledno, ima razloga za zabrinutost, prenosi Daily Telegraph.