Svijet
0

Daily Telegraph: "Apsurdni" ruski strah

FENA
Daily Telegraph u jednom od redakcijskih komentara odbacuje tvrdnju Rusije da je planirani antiraketni štit, o kojem su Amerikanci i Poljaci jučer potpisali sporazum, uperen protiv Moskve.

Apsurdno je praviti se da 10 projektila za presretanje raketa, koji će biti postavljeni u Poljskoj, ugrožavaju Rusiju, zemlju koja, kako se vjeruje, ima više od 7 hiljada nuklearnih glava i koja u modernizaciju svojih oružanih snaga ulaže bezmalo 200 miliona dolara.

Vladimir Putin je tu lažnu prijetnju izmislio kako bi povećao svoju popularnost, navodi Daily Telegraf.

List također postavlja pitanje da li je zategnutost između Moskve i Washingtona označila povratak u hladni rat i odgovara da to nije slučaj jer Amerikanci i Rusi sada jedni drugima ipak ne prijete nuklearnim ratom do uništenja.

Ipak, Daily Telegraph ocjenjuje da Moskva pokušava da ponovo uspostavi kontrolu nad prostorom bivšeg Sovjetskog saveza i da je na NATO-u da se toj ekspanziji suprotstavi kao što usprotivio sovjetskoj ekspanziji za vrijeme hladnog rata.

Pitanjem što ruska vojna intervencija u Gruziji govori o stanju međunarodnih odnosa bavi se i univerzitetski profesor iz Singapura Kishore Mahbubani, čiji članak donosi Financial Times.

Zbivanja na Kavkazu su, prema njegovom mišljenju, označila kraj posthladnoratovske ere, ali nas nisu vratila u hladni rat.

Posthladnoratovsko vrijeme je, piše profesor Mahbubani, bilo period dominacije Zapada koji je pobijedio u hladnom ratu, dok je ostatak svijeta bio prinuđen da kapitulira.

Rusija je sada u Gruziji rekla da više neće da kapitulira, i da neće dozvoliti Zapadu da nastavi da zadire u njen geopolitički prostor, baš kao što ni Amerikanci ne bi dozvolili Moskvi da zadire u Latinsku Ameriku, dodaje autor članka u Financial Timesu.

On ocjenjuje da ostatak svijeta uočava, kako kaže, američke dvostruke standarde i da zato Rusiju ne osuđuju ni Latinska Amerika ni Kina ni Indija ni islamski svijet.

Kada je riječ o viđenju sukoba u Gruziji, Zapad je izoliran, navodi univerzitetski profesor iz Singapura Kishore Mahbubani u Financial Timesu.