Svijet
30

Da li živite blizu nuklearnog silosa: Mapa otkriva gdje se čuvaju opasne bombe

Klix.ba
Već godinama slušamo o nuklearnim bombama, ko ih i koliko ima, koliko su opasne i slično, a sada je objavljena i mapa tačnih lokacija na kojima se ono nalaze. Mnogi će se začuditi kako žive blizu skladišta.

U videu se navodi kako na svijetu ima 15.600 nuklearnih bombi, a da bi eksplozija samo jedne mogla raznijeti grad u kojem se nalazi.

Ono što je dobra vijest za BiH jeste da se u našoj blizini ne nalazi niti jedna nuklearka, odnosno nema niti jedne na cijelom Balkanu. Bez nuklearki su i Australija, Novi Zeland, Afrika, Južna Amerika, Švedska, Norveška, Finska, Španija, Kanda, Island, Grenland i dijelovi istočne Evrope.

Najviše ih ima u SAD-u, Zapadnoj Evropi, Rusiji, Izraelu, pakistansko-indijskoj granici i istočnoj Aziji.

Amerika ima 10 različitih lokacija na kojima čuva nuklearno oružje, a najveće je u meksičkom gradu Albuquerwueu koji predstavlja najveći kompleks na svijetu jer se prostire na 28.000 metara kvadratnih i u njega može stati petina ovog oružja iz cijelog svijeta. Zanimljivo je da Amerika ima svog oružja i u drugim zemljama svijeta: Belgija, Holandija, Njemačka, Italija i Turska.

Francuska i Velika Britanija imaju svoje nuklearno oružje, a najviše ga ima Rusija.

Broj nuklearki po zemljama: Rusija - 7.300

SAD - 6.970 Francuska - 300 Kina - 260 Velika Britanija - 215 Pakistan - 125 Indija - 115 Izrael - između 60 i 400 (nije utvrđeno) Sjeverna Koreja - 15 (nije utvrđeno)