65 godina Varšavskog ustanka
0

Da li poraz proglasiti državnim praznikom?

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poljska danas obilježava 65. godišnjicu od Varšavskog ustanka uz pitanje da li slavlje poraza, u kojem je Varšava sravnjena sa zemljom, treba da bude državni praznik.

Obilježavanje 65 godina od Varšavskog ustanka pokrenulo je pitanje da li je nacija sklona kolektivnom mazohizmu i da li današnji datum treba da bude državni praznik.

Varšavski odredi Zemaljske armije Poljske upustili su se u borbu protiv njemačkih okupatora 1944. godine uz procjenu da će ustanak biti završen pobjedom za nekoliko dana.

Njihova procjena pokazala se pogrešnom  i tek 63 dana poslije ustanak je ugušen u krvi, a Varšava je sravnjena sa zemljom.

Poljska vojska izgubila je u ovom ustanku 10 000 vojnika, 7 000 ih je ranjeno, a broj civila koji su poginuli ili su ih, prema naređenju nacističkog generala Hajnriha Himlera, ubijali Nijemci ne štedeći žene i djecu, dostigao je cifru između 120 000 i 200 000.

Za većinu Poljaka Varšavski ustanak je svijetli primjer patriotizma i kako se od odbrane osnovnih vrijednosti, kao što su sloboda i domovina, ne odustaje ni u najtragičnijim okolnostima ni onda kada je jasno da je bitka unaprijed izgubljena.

Predsjednik Poljske Leh Kačinjski predložio je da 1. avgust, godišnjica Varšavskog ustanka,  bude proglašen državnim praznikom, jer je to jedina godišnjica koja se, kako je rekao,  i u vrijeme komunista obilježavala spontano, iako nije imala crvenu oznaku u kalendaru.
"Ustanak je bio eksplozija čežnje Poljaka za slobodom, a herojstvu ustanika divio se čak i neprijatelj. Počast herojima ustanka je odavanje počasti ne samo prošlosti već i budućnosti, jer je Varšavski ustanak stvorio moralne temlje naše nezavisnosti", rekao je Kačinjski.

Predsjednik opštine Stalova Vola odbio je da u svom gradu, danas u 17.00 sati, u vrijeme kada je ustanak počeo prije 65 godina, uključi sirene u znak počasti palim ustanicima i varšavskim civilima.

Prijedlog da 1. avgust bude proglašen nacionalnim praznikom kritikovao je i politikolog Radoslav Markovski iz Poljske akademije nauka ocjenivši da je neodgovorna odluka komande Zemaljske armije da digne ustanak završila smrću 200 000 civila, što ne umanjuje junaštvo samih ustanika.

"U Poljskoj se njeguje kult prolivene krvi, a na događaje u kojima je poginulo mnogo ljudi gleda se u pozitivnom svjetlu. Savremeni svijet, međutim, ide ka sve većoj racionalnosti, teži miru i odbacuje nacionalizam. Godišnjica Varšavskog ustanka bi u evropskom kontekstu tako bila arhaični praznik", istakao je Markovski.