Istraga svjetskih medija
0

Da li je živa Gadafijeva kćerka Hana?

FENA
Fotografija žene za koju se smatra da se radi o Hani Gadafi
Fotografija žene za koju se smatra da se radi o Hani Gadafi
Da li je Gadafijeva kćerka Hana živa i da li je njena smrt prije 25 godina, tokom američkog bombardovanja Tripolija, bila lažirana, još uvijek pokušavaju otkriti svjetski mediji.

Doskora se vjerovalo da je Hana Gadafi, usvojena kćerka svrgnutog libijskog lidera, kao četverogodišnja djevojčica nastradala u bombardovanju 1986. godine, ali su nakon pobunjeničkog osvajanja Tripolija pronađene fotografije koje bi mogle ukazati da je ona i danas živa.

U Gadafijevom skrovištu Bab el-Azizija pobunjenici su pronašli fotografije na čijoj poleđini piše Hana, kao i izvod iz matične knjige rođenih, prenosi AP.

Također, direktor jedne od bolnica u Tripoliju Gasim Baruni kaže da je Hana Gadafi radila u toj bolnici.

"Kada je počela revolucija, bila je veoma napeta i nervozna. Rekla mi je da ne liječimo ranjene pobunjenike, ali ja sam se tom usprotivio", prenosi Baruni navodne riječi Gadafijeve usvojene kćerke.

Novo svjetlo na sudbinu Hane baca i dokument švicarske vlade s početka ove godine, sa spiskom libijskih zvaničnika koji su obuhvaćeni sankcijama, na kome se u jednom trenutku našlo i njeno ime.

Međutim, uskoro je njeno ime povučeno s tog dokumenta, a portparol ministra vanjskih poslova Adrian Solberger nije želio da kaže zašto je njeno ime bilo na spisku, pa onda povučeno i da li vlada Švicarske ima dokaze da je ona živa.

Među Libijcima se čuje i drugačija priča, da smrt Hane nije lažirana, već da je tradicija da se kao sjećanje na dijete koje umre idućem djetetu da isto ime.

Prema tim tvrdnjama, nakon smrti Hane, Gadafijeva porodica je usvojila novo dijete kome je dala ime Hana u znak sjećanja na tragično nastradalu djevojčicu.