Svijet
3

Da li je sve jasno: Trump i Clinton osvojili New York

Klix.ba
(Foto: EPA)
Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump i kandidatkinja iz reda demokrata Hillary Clinton odnijeli su pobjedu u predizborima u New Yorku.

Riječ je vjerovatno o izuzetno važnom događaju koji je dodatno iskristalizirao unutarstranački odnos kandidata. Sa jedne strane Trump je potvrdio popularnost među republikanskim glasačima, dok je Clinton pobijedila Bernija Sandersa razlikom od nekoliko postotaka čime ga je odgurnula od potencijalnog prestizanja.

Trump je osvojio 60 posto glasova čime je osigurao 89 delegata, njegov protukandidat John Kasich osvojio je 25 posto glasova čime je osigurao tri delegata. Ted Cruz je osvojio 14 posto glasova čime je ostao bez njujorških delegata.

S druge strane, Clinton je osvojila 58 posto glasova i 135 delegata sa potpunom pobjedom u New York Cityju, dok je Sanders osvojio 42 posto glasova i 104 delegata sa pobjedom u ostatku države.

Trump trenutno ubjedljivo vodi sa 844 osvojena delegata dok za njim kaskaju ostali kandidati na čelu sa Kruzom koji ima 543 delegata. U Demokratskoj partiji Clinton vodi sa 1.442 delegata, dok Sanders ima 1.198 delegata.