Svijet
0

Da li će se Rusi povući do sutra u ponoć?

FENA
Bijela kuća je potvrdila da je registrirala prve znake povlačenja ruskih snaga iz Gruzije, ali je ocijenila da taj proces ne ide dovoljno brzo i zatražila od Moskve da ga ubrza.

"Ne mislim da im je potrebno više vremena", rekao je novinarima jedan od glasnogovornika predsjednika Busha.

I predstavnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova je podsjetio Moskvu da ruski vojnici do petka u ponoć treba da se povuku.

Ruske snage bi, kako je obećao predsjednik Dmitrij Medvjedjev, do petka trebalo da budu povučene iz dubine gruzijske teritorije ili u Rusiju, ili u Južnu Osetiju, ili u tampon zonu između Osetije i ostatka Gruzije.

Izvještači na terenu međutim kažu da za sada ne vide mnogo znakova da se veći dio ruskih snaga koje su ušle u gruzijske gradove povlači, javio je BBC.

Primijećeno je jedino da je manji kontingent ruske vojske otišao iz strateški važnog grada Gorija koji se nalazi između prijestolnice Tbilisija i administrativne granice sa Južnom Osetijom, ali u drugim mjestima u koja su ušle ruske jedinice takvi pokreti nisu viđeni.

Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili optužuje Ruse da samo pokušavaju da ostave utisak da se povlače i kaže da sumnja da će obećanje Dmitrija Medvjedjeva o povlačenju do petka biti ispunjeno.

Ruska strana u međuvremenu je potvrdila da ne namjerava da se potpuno povuče unutar granica gruzisjkih separatističkih pokrajina Abhazije i Južne Osetije, već da će izvjestan broj ruskih vojnika ostati u tampon zoni uz administrativnu granicu između Južne Osetije i ostatka Gruzije.

Prema riječima ruskog general pukovnika Anatolija Nogavicina u tampon zoni će biti postavljeno 18 kontrolnih punktova sa 270 ruskih vojnika.

Separatistička rukovodstva u Abhaziji i Južnoj Osetiji u međuvremenu su još jednom apelirala na Rusiju da ih prizna kao nezavisne države.

Prema nekim izvještajima ti zahtjevi bi u ponedjeljak mogli da se nađu na dnevnom redu zasjedanja oba doma ruskog parlamenta.

U slučaju da se i gornji dom Vijeća Federacije i donji dom Duma izjasne za priznanje nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije, ta odluka bi stupila na snagu tek ako bi je potvrdio ruski predsjednik Medvjedjev.

Visoki ruski zvaničnici su od izbijanja krize oko Južne Osetije u više navrata ocijenili da je teško zamisliti da se ta pokrajina vrati u sastav Gruzije, nakon što je gruzijski predsjednik Sakašvili na građane Osetije poslao vojsku.

Za sada međutim niko od najviših zvaničnika u Moskvi nije otvoreno nagovijestio da se sprema da prizna dvije separatističke pokrajine, koje se, zbog neriješenog statusa, često porede sa Kosovom.

Zapad se odlučno protivi otcjepljenju Abhazije i Južne Osetije od Gruzije.

Američki predsjednik Bush u srijedu je još jednom ponovio da te dvije pokrajine ostaju u sastavu gruzijske države i da će Washington u saradnji sa saveznicima insistirati na očuvanju teritorijalnog integriteta Gruzije.

U međuvremenu i podaci saopćeni u Moskvi ukazuju da je u gruzijskom napadu na Južnu Osetiju, koji je doveo do ruske intervencije protiv Gruzije, stradalo daleko manje civila nego što su Rusi u početku tvrdili.

Rusko tužilaštvo saopćilo je da je do sada potvrđeno da su u gruzijskom napadu ubijena 133 civila i 64 ruska vojnika u sastavu mirovnih snaga u Južnoj Osetiji.

Tužilaštvo kaže da će se broj potvrđenih smrtnih slučajeva među civilnim stanovništvom povećati kada se dođe do podataka o tijelima koja su sahranjena u improviziranim grobovima u dvorištima porodičnih kuća.

Procjenjuje se da je ipak malo vjerovatno da broj civilnih žrtava premaši hiljadu i po kao što su govorili ruski zvaničnici u trenutku kada je pokrenuta intervencija protiv Gruzije.

Rusko tužilaštvo je također saopćilo da posjeduje dokaze da je gruzijski napad na administrativni centar Južne Osetije Chinvali i na bazu u kojoj su se nalazili ruski mirovnjaci bio unaprijed isplaniran.

Gruzijska strana inače tvrdi da su njen napad isprovocirali osetijski separatisti granatiranjem gruzijskih sela sa druge strane administrativne granice.