Svijet
0

Da li će doći do sukoba u tandemu koji upravlja Rusijom?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svi londonski dnevnici najavljuju u srijedu da Dmitrij Medvedev danas formalno postaje treći postkomunistički predsjednik Rusije, ali da će zemljom u suštini upravljati zajedno s Vladimirom Putinom koji prelazi na dužnost premijera.

Nad smjenom na čelu Rusije, kako u redakcijskom komentaru ocjenjuje The Independent, lebdi pitanje da li se u Moskvi zapravo bilo šta mijenja.

Putin se ne povlači u svoju vilu na Crnom moru, već prelazi na mjesto šefa vlade, čije je ingerencije ojačao u posljednjim mjesecima mandata. Između ostalog, potpisao je ukaz po kome guverneri ruskih oblasti odgovaraju premijeru, a ne predsjedniku kao do sada.

Independent ipak upozorava da na Dmitrija Medvedeva ne treba gledati kao na Putinovu marionetu i da bi on mogao iskoristiti visoka ustavna ovlašćenja i samostalno voditi politiku.

Budućim odnosima između Putina i Medvedeva bavi se i Financial Times.

Njih dvojica, kako navodi list, sebe već opisuju kao tandem koji će upravljati Rusijom. Gotovo je sigurno da će, makar u početku, Putin biti jača polovina tog tandema i pitanje je da li će on s vremenom dozvoliti Medvedevu da postane uticajniji.

Ruski analitičari s kojima je razgovarao novinar Financial Timesa vjeruju da će njih dvojica u početku odluke donositi zajedno, ali da bi Medvedev kasnije mogao shvatiti kolika su mu ustavna ovlašćenja.

To otvara mogućnost sukoba, kaže za Financial Times jedan od moskovskih posmatrača dodajući da bi se tenzije mogle pojaviti već u vezi s pitanjem ko snosi odgovornost za porast inflacije, koja trenutno iznosi 14 posto na godišnjem nivou.

Daily Telegraph povodom smjene na čelu Rusije donosi kraći razgovor s Mihailom Gorbačovom, koji optužuje Ameriku da pokušava vojno okružiti Rusiju i upozorava da bi to moglo dovesti do novoga hladnog rata.

Posljednji sovjetski lider kaže da sa širenjem NATO-a na prostor bivšega Sovjetskog saveza i planovima o povećanju vojnog budžeta i postavljanju raketnog štita u Evropi Amerika svjesno uništava nade o trajnom miru s Rusijom.

Američkim tvrdnjama da su njihove namjere prema Rusiji miroljubive više se ne može vjerovati, kaže između ostalog Gorbačov, koji, kako primjećuje Daily Telegraph, sve više zvuči kao čvrstorukaši iz Kremlja protiv kojih se borio prije dvadesetak godina.