Svijet
36

Da li bi Trump kao predsjednik morao izbaciti vlastitu ženu: Kako je Melania Trump došla u Ameriku

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Stavovi američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa o imigraciji jedna su od najdiskutovanijih i najkontroverznijih tema američkih izbora ove godine. Međutim, čini se da bi mjere koje želi uvesti mogle imati efekta i na njegovu porodicu, piše Washington Post.

Trumpovi stavovi o imigraciji su jednostavni. On zastupa mišljenje da bi ljudi koji su u zemlji ilegalno trebali biti deportovani, a oni koji su ušli legalno sa vizom i ostali nakon što je ona istekla, također bi se mogli naći u velikom problemu.

"Zakon o useljeništvu ne postoji samo da bi držao kriminalce van granica. Postoji da zaštiti svaki aspekt američkog života: tržište rada, sistem socijalne sigurnosti, sistem obrazovanja i sve drugo", rekao je Trump.

Ovaj govor došao je nešto više od tri sedmice nakon što je Trumpova kampanja obećala odgovoriti na pitanja o sumnjivim okolnostima pod kojima je Melania Trump dobila američko državljanstvo. Melania Trump, rođena u Sloveniji, u Sjedinjene Američke Države (SAD) je došla kako bi radila kao model, a mnogo stvari o njenom legalnom statusu tokom njenog boravka u zemlji ostaje nejasno.

New York Post nedavno je objavio fotografije nage Melanie Trump iz 1995. godine, što je pokrenulo pitanja o njenom legalnom statusu, s obzirom da je tvrdila da je u SAD došla 1996. godine. Melania se pokušala odbraniti na Twitteru, tvrdeći da je uvijek poštovala useljeničke zakone ove zemlje.

Imigracijski advokat David Leopold kaže kako je rašireno mišljenje da osoba brakom odmah dobija državljanstvo pogrešno. Leopold objašnjava da postoje tri načina na koja se može dobiti trajni boravak u SAD-u. Prvi je kroz posao, drugi kroz neposrednog srodnika a treći kroz "green card" lutriju. Pod neposrednim srodnikom misli se na kćerku, sina ili supružnika. "Green card" nije odmah zagarantovana supružniku, ali kvalifikuje osobu da započnu sa procesom. Trajni boravak supružniku nije zagarantovan jer postoje restrikcije oko toga ko može dobiti "green card". Ukoliko je osoba ilegalno ušla u zemlju ili ušla putem prevare, ne može dobiti trajni boravak niti državljanstvo.

Ovo se čini važno u slučaju Melanije Trump. U intervjuu za Harper's Bazaar Trump je rekla da je vizu za SAD dobila zbog posla.

"Nikada mi nije palo na pamet da ostanem u zemlji bez papira. Jednostavno si takva osoba. Poštuješ pravila. Poštuješ zakon. Svakih nekoliko mjeseci ideš nazad u Evropu po novu vizu. Nakon nekoliko viza prijavila sam se za "green card" i dobila je u 2001. godini. Nakon toga sam se prijavila za državljanstvo. Bio je to dug proces", rekla je tada Melania.

Leopold kaže da viza stečena kroz posao ne bi zahtijevala od osobe da ide kući svakih nekoliko mjeseci.

"Jedini slučajevi gdje sam to viđao, a radim ovo dugo vremena i upoređujem slučajeve sa drugim advokatima, su gdje osoba ima turističku vizu, koja ne dozvoljava rad u zemlji", rekao je Leopold.

Ako je Melania ušla u zemlju sa turističkom vizom, a u to vrijeme radila, vlada bi mogla pretpostaviti da je ušla u zemlju prevarom. Ako je na granici rekla da je u SAD-u kao posjetilac ali planirala da radi to se gleda kao pogrešno predstavljanje.

Da bi neko dobio vizu za posao, poslodavac bi morao dokazati da ta osoba ispunjava dužnosti koje nijedan Amerikanac ne bi mogao. U slučaju Trump, to bi značilo da nijedan drugi model ne bi mogao da uradi njena snimanja. Da bi se kvalifikovala za radnu vizu, osoba bi mogla imati posebne vještine ili posebnu diplomu.

Nešto prije nego što su počela da se pojavljuju pitanja o njenom imigracijskom statusu, Melania Trump je skinula svoj lični web site sa interneta. Na njemu je tvrdila da ima diplomu iz Slovenije u arhitekturi i dizajnu za što su biografiji iz Slovenije otkrili da nije tačno.

Da je imala takvu diplomu, to bi povećalo šanse Trump za radnu vizu. Ukoliko je poslodavcu rekla da posjeduje diplomu koju nije imala, to bi se gledalo kao prevara i moglo bi utjecati na njen imigrantski status. Ukoliko je bilo kakva prevara bila uključena u bilo kojem od koraka koje je Melania Trump poduzela da bi postala državljanka SAD-a, njeno državljanstvo ne bi bilo validno, što bi u najgorem slučaju moglo rezultirati u gubitku državljanstva.

U intervjuu za Univision bivši advokat Organizacije Trump rekao je da je Melania dobila "green card" 2001. godine na osnovu braka. Međutim, Melania se za Trumpa udala 2005. godine a ranije nije bila udata, kako ona tvrdi.

U svakom slučaju, u priči o tome kako je Melania Trump završila u SAD-u postoji mnogo neusklađenosti, koje ne bi bilo da Trump svoj dolazak može objasniti jednostavno. U isto vrijeme, njen suprug diže hajku na imigrante, što je dodatno privuklo pažnju javnosti.

Leopold u ovome vidi propuštenu šansu. On smatra da priča Melanie Trump pokazuje nefunkcionalan sistem imigracije koji dobre ljude tjera da rade stvari koje inače ne bi.

"Kao, na primjer, da pređu granicu bez autorizacije, ili da navedu pogrešnu svrhu svog puta", rekao je on dodajući da je Donald Trump propustio priliku da se obrati imigrantima i poruči im da zna kako je sistem nefunkcionalan, te da ga mogu zajedno popraviti.