Izjava britanskog ministra Harveyja
1

Cyber napadi su "civilizovana" zaštita nacionalne sigurnosti

SRNA
Nick Harvey
Nick Harvey
Izvođenje preventivnih cyber napada da bi se zaštitila nacionalna sigurnost je "civilizovana opcija“ za neutralisanje potencijalnih napada, izjavio je danas britanski ministar za oružane snage Nick Harvey.

Harvey je to rekao na sigurnosnom samitu u Singapuru, komentarišući navode da su SAD pokrenule cyber napade na iranski nuklearni program.

"Nisu mi poznati detalji i to neću komentarisati. Ali rekao bih da, ako je neka vlada došla do zaključka da je to potrebno uraditi zbog osjećanja nacionalnog interesa ili nacionalne sigurnosti, onda je to civilizovana opcija djelovanja protiv neprijatelja“, rekao je Harvey.

Ruska kompjuterska firma "Kaspersky Lab“ saopštila je prošle sedmice da je kompjuterski virus "Flame“, bez presedana po razornom potencijalu, ciljano napao Iran i da ovaj program može da posluži kao cyber oružje zapada i Izraela.

"Kaspersky“ je naveo da su njegovi stručnjaci otkrili virus tokom istrage koju je zatražio Međunarodni savez za telekomunikacije.

Iran je bio glavna meta napada, a za ovu akciju saznalo se samo mjesec dana nakon što je Islamska Republika objavila da je obustavila širenje virusa koji joj je brisao podatke sa kompjuterskih servera naftnog sektora.

New York Times jučer je pisao da je predsjednik SAD Barack Obama intenzivirao cyber napade na iranski nuklearni program korištenjem virusa "Stuxnet“, koji je greškom dospio na internet 2010. godine.

Stav britanskog zvaničnika podržao je kanadski ministar odbrane Peter Gordon MacKay, koji je rekao da su preventivni cyber napadi oblik "politike osiguranja“ i da je potrebno biti spreman.

Malezijski ministar odbrane Ahmad Zahid Hamidi izjavio je da je trka u cyber naoružavanju već u toku.

On je apelovao da Organizacija zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) upotrijebi svoje resurse za rješavanje kompleksnog problema cyber napada, koji bi mogli da parališu informatičke sektore čitavih zemalja.