Svijet
2

Cvjeta posao iznajmljivanja maternica u Indiji

FENA
Komercijalno iznajmljivanje maternica, industrija je u punoj ekspanziji u Indiji s prihodom od 2 milijarde dolara na godinu, a kupci su inozemni parovi bez djece koji žele po pristupačnoj cijeni i legalno dobiti potomstvo.

Indijska vlada godinama promiče zdravstveni turizam jer operacije i postoperativni zahvati u toj zemlji stoje daleko manje nego na Zapadu i važan su izvor prihoda zemlji s više od milijarde ljudi, no iznajmljivanje maternica bogatim strancima koji plaćaju Indijkama da za njih rode dijete postavlja niz etičkih pitanja.

Konfederacija indijske industrije procjenjuje zaradu industrije surogat-majki na više od 2 milijarde dolara.

Kako bi ušutkala kritike Indija je nedavno regulirala tu aktivnost te zabranila istospolnim parovima i samcima da zatraže uslugu surogat-majke, što su pak udruženja za ljudska prava nazvala diskriminacijom.

U reportaži iz klinike Surrogacy Centre India u New Delhiju France 24 donosi priču 31-godišnje Indijke Seite Thape koja je lani rodila dijete za homoseksualni par začet doniranim jajašcem neke druge žene.

Klinika u New Dehliju jedna je od više desetaka takvih specijaliziranih ustanova u Indiji.

Thapa je trudnoću iznijela u iznajmljenim prostorijama klinike zajedno s više do 100 drugih surogat-majki.

Odbija reći koliko je zaradila, no iz klinike se doznaje da surogat-majka primi oko 6.000 dolara od ukupno 28.000 koliko par izdvaja za cjelokupni postupak.

Surogat-majke polaze i za njih posebno osmišljen psihološki tečaj, pa Seita Thapa priznaje kako je nakon poroda odvratila pogled i nije vidjela novorođeno dijete.

U njenoj je svijesti snažan motiv: maternicu je iznajmila za dobrobit svoje dvoje djece jer je zarađeni novac položila u banku za njihovu budućnost.

Također vjeruje da je učinila dobro djelo za par kojem je podarila potomka.

Surrogacy Centre India u New Delhiju djeluje od 2008., a u 2012. ondje je rođeno 291 dijete.

Ta djeca žive u 15 različitih zemalja, među kojima su i Kanada, Australija, Japan, Norveška i Brazil.

Kandidatkinje za iznajmljivanje maternica moraju imati vlastitu djecu, navodi ljekar i odbacuje kritike ljudi koji bi surogatstvo zabranili, a sami se nikad nisu susreli s partnerima koji sanjaju imati vlastito dijete.

Četrdesetgodišnja Brazilka Marcia prošla je nekoliko bezuspješnih pokušaja potpomognute oplodnje te su ona i suprug odlučili potražiti surogat majku u koju će se ugraditi njihov IVF zametak.

Ne uspije li postupak, Marcia je spremna pokušati "s doniranim jajašcem".

Indijka Mamta Sharma, 29-godišnja majka četvero djece iz najsiromašnije indijske države Uttar Pradesh dvaput je bila surogat majka i objašnjava: "Sve se promijenilo u mom životu otkako sam dobila novac koji sam uložila u novu kuću".