Svijet
0

Čuveni svjetski autori potpisali peticiju protiv masovnog nadzora

Klix.ba
Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
Više od 500 čuvenih autora iz cijelog svijeta, među kojima je i pet dobitnika Nobelove nagrade, potpisalo je peticiju protiv masovnog nadzora.

Njihova otvorena žalba naslovljena je “Stav za demokratiju u digitalnom dobu”. Među potpisnicima su i dobitnici Nobelove nagrade Orhan Pamuk, JM Coetzee, Elfriede Jelinek, Günter Grass i Tomas Tranströmer. Pored njih, peticiju su potpisali i autori poput Bjork, Umberta Eca, Yanna Martela, Iana McEwana i brojnih drugih.

"Zahtijevamo pravo za sve ljude, kao demokratske građane, da odrede u kojem obimu se njihovi privatni podaci mogu prikupljati, spremati i obrađivati, kao i kome je to dozvoljeno. Također imaju pravo i na informacije gdje su njihovi podaci spremljeni i kako se koriste, kao i pravo na brisanje podataka ukoliko su nezakonito prikupljeni. Pozivamo sve države i korporacije da poštuju ova prava. Osoba pod nadzorom više nije slobodna, a društvo pod nadzorom više nije demokratija", piše u žalbi.

U pismu su autori pozvali i stvaranje UN-ovog Međunarodnog zakona o digitalnim pravima.

Otvorenu žalbu moguće je potpisati ovdje.

Do peticije je došlo nakon što je Edward Snowden, bivši uposlenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), razotkrio čitav niz informacija o američkom i britanskom masovnom nadzoru.

Žalbu je organizovala grupa nezavisnih autora kroz svoje vlastite kontakte i privatne mreže.

Danska autorica, Janne Teller, jedna od organizatora, pojasnila je kako je zajednica autora veoma zabrinuta zbog masovnog nadzora koji potpuno potkopava demokratiju.

"Mislim da je veoma značajno kada više od 560 najznačajnijih savremenih autora iz cijelog svijeta izrazi ozbiljnu zabrinutost, budući da su to ljudi koji stalno rade na velikim filozofskim životnim pitanjima. Nadamo se da će njihova zabrinutost značiti nešto političarima", rekla je Teller za Daily Mail.