Svijet
22

Čurkin: Rusija će uložiti veto na rezoluciju o MH17

FENA
Vitalij Čurkin (Foto: EPA)
Vitalij Čurkin (Foto: EPA)
Rusija će uložiti veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN) o uspostavljanju međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za pad aviona Malaysia Airlines, koji je prošle godine oboren iznad istoka Ukrajine - izjavio je u ponedjeljak stalni predstavnik Rusije u UN-u Vitalij Čurkin.

"Glasat ćemo protiv. Ne sumnjam u to. Ako rezolucija dobije devet ili više glasova 'za', mi ćemo uložiti veto, a ako dobije manje od devet glasova, ruski glas će biti samo jedan od negativnih glasova pored drugih članica VS UN-a. Nažalost, mislim da je vjerovatno da će rezolucija dobiti devet glasova 'za' ",istakao je Čurkin.

U planu je da se glasanje o osnivanju međunarodnog tribunala u Vijeću sigurnosti održi u srijedu naveče.

Čurkin je dodao kako se nada da autori rezolucije - Australija, Belgija, Malezija, Holandija i Ukrajina, uopšte neće staviti na glasanje rezoluciju o MH17, ali ako to učine, morat će da preuzmu "političku i praktičnu odgovornost za posljedice takve odluke".

Ruski predstavnik u UN-u je dodao da oni koji insistiraju na usvajanju rezolucije očito pokušavaju da "otvore još jedan front za konfrontaciju, što bi moglo da ima dalekosežne posljedice na međunarodne odnose".

"Ovaj korak prema konfrontacijama je veoma opasan", istakao je Čurkin, dodajući da bi Moskva željela da "nastavi rad u duhu saradnje".

Avion Malaysia Airlines na letu od Amsterdama za Kuala Lumpur srušio se iznad Donjecke oblasti u Ukrajini, kada je poginulo je 298 putnika i članova posade.

Prema zvaničnoj verziji, avion je oboren raketom zemlja-vazduh ili vazduh-vazduh. Ukrajinske vlasti i proruske snage u Ukrajini optužuju jedni druge za obaranje tog aviona.