Svijet
30

Čudo spasilo švedske fudbalere: U posljednji čas promijenili let

Klix.ba
Cijeli fudbalski tim iz Švedske trebao je letjeti avionom Germanwingsa koji se srušio na Alpama, ali su u posljednjim minutama promijenili let jer su pronašli bolju opciju za presjedanje.

Riječ je o ekipi Dalkurd FF iz Borlängea, koja se takmiči u trećoj švedskoj ligi. Oni su nekoliko dana proveli u Barceloni i imali su karte za putovanje u Dizeldorf, odakle su trebali hvatati let za Švedsku.

Po dolasku na aerodrom odlučili su promijeniti plan jer im je period čekanja u tom njemačkom gradu bio predug. Stoga su svoje karte zamijenili za let preko Minhena.

Mjesto pada aviona (Foto: EPA)
Mjesto pada aviona (Foto: EPA)

"Svima onima koji su nas proteklih sati pokušali kontaktirati - mi smo dobro i kod kuće smo", napisao je golman Frank Pettersson na Twitteru. Dodao je da su njihove misli i molitve uz žrtve i njihove porodice.

Sportski direktor kluba Adil Kizil potvrdio je da su Šveđani let promijenili u posljednjim minutama.

Poruke saosjećanja na aerodromu u Dizeldorfu (Foto: EPA)
Poruke saosjećanja na aerodromu u Dizeldorfu (Foto: EPA)

"Četiri aviona su u toku tog jednog sata letjela prema sjeveru, prelazeći preko Alpa. Od ta četiri aviona mi smo imali igrače u trima. Možemo reći da smo imali mnogo mnogo sreće", kazao je za list L'Equipe.

Ekipa je večeras na oficijelnom Twitter profilu ostavila poruku: "Duboko saosjećamo sa svim žrtvama današnje strašne tragedije u Francuskoj. Počivajte u miru".

Inače, u Dalkurdu igraju većinom fudbaleri kurdskog porijekla.