Izbori u Bavarskoj
0

CSU se bori za zadržavanje apsolutne većine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Bavarskoj su u nedjelju ujutro započeli izbori za novi pokrajinski parlament a ispitivanja pokazuju da bi Kršćansko-socijalna unija (CSU) nakon 46 godina mogla izgubiti apsolutnu većinu u ovoj saveznoj pokrajini.

Za 180 mjesta u bavarskom parlamentu se natječe 14 stranaka a realne izglede za ulazak u parlament imaju CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), stranka Zelenih, Liberalna stranka (FDP) Udruga slobodnih birača te stranka udružene Ljevice. Glasačkim pravom u Bavarskoj raspolaže oko 9,3 milijuna birača.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja javne TV postaje ARD, CSU bi trebao osvojiti 47 posto glasova, SPD 21, stranka Zelenih 9, FDP 8 a Udruga slobodnih birača 7 posto. Prema istim ispitivanjima stranci udružene Ljevice ne bi uspio ulazak u pokrajinski parlament.

Na posljednjim izborima prije pet godina CSU je, tada još pod vodstvom Edmunda Stoibera osvojio 60,7 posto glasova, SPD 19,6 te stranka Zelenih 7,7 posto.

Izbori u najvećoj njemačkoj saveznoj pokrajini su i pokazatelj općeg raspoloženja birača a time i prvi ozbiljniji test za političke stranke uoči saveznih izbora za godinu dana.

Očekuje se da bi znatno slabljenje CSU-a, koji na izbore izlazi samo u Bavarskoj dok u ostalih 15 saveznih pokrajina demokršćansku opciju čini sestrinska stranka Kršćansko-demokratska unija (CDU), moglo oslabiti demokršćane i na saveznoj razini.

Izbori u Bavarskoj odlučuju i o budućim odnosima snaga unutar tzv. Saveznog skupa, tijela koje svakih pet godina bira njemačkog predsjednika. Ukoliko CSU na izborima osvoji manje od očekivanog broja glasova, mogao bi propasti naum demokršćanske Unije CDU/CSU za reizbor sadašnjeg predsjednika Horsta Koehlera.

Očekuje se da bi, ako CSU ne dosegne svoj izborni cilj "50+x" kojim računa na podršku preko polovice bavarskih birača, moglo doći do promjena na vrhu stranke na čijem je čelu od rujna prošle godine Erwin Huber. Do tada se na vrhu stranke i same Bavarske nalazio Edmund Stoiber, koji je bio prisiljen odstupiti sa svojih funkcija nakon unutarstranačkih previranja.

Nakon toga je za predsjednika CSU-a izabran Erwin Huber a za premijera Bavarske Guenther Beckstein. Najizgledniji kandidat za novog šefa CSU-a u slučaju Huberovog izbornog neuspjeha je sadašnji savezni ministar potrošača Horst Seehofer.

Rezultati prvih izlaznih ispitivanja bit će objavljeni u 18 sati a prvi prijevremeni službeni rezultati oko ponoći.