Svijet
0

CSM: Iračani sa skepsom dočekali američki plan o slanju pojačanja

FENA
Dnevnik Christian Science Monitor piše u petak o vrlo skeptičnoj reakciji Iračana na plan američkog predsjednika Georgea W. Busha da pošalje dodatnih 21 hiljadu vojnika u njihovu zemlju kako bi se okončalo vjersko nasilje.

"Ovo je beznadežno, Irak više i ne postoji", kazao je jedan šiit koji pokušava emigrirati. Prema procjeni Ujedinjenih naroda iz Iraka se dnevno iseli oko tri hiljadeljudi. "Ovdje se događaju tako grozne stvari da ih više ni televizija ne pokazuje", dodaje ovaj čovjek.

Jedan parlamentarni zastupnik iz redova Kurda smatra da plan predsjednika Busha neće uspjeti jer uspjeh zaovisi o obećanjima iračkog premijera, koji se obavezao da će zauzdati djelovanje najgore šiitske milicije, takozvane Mehdijeve vojske.

"Premijer Nuri al-Maliki to neće učiniti, a ako se Amerikanci sukobe s tom paravojnom organizacijom, krvoproliće će biti još gore", kaže ovaj irački političar.

On smatra da irački problem nije vojni već politički problem: "Kurdi, suniti i šiiti moraju se nekako nagoditi. Dovođenje novih američkih snaga neće ništa promijeniti."

Jedan politolog sunit kaže da problem nije nedovoljan broj američkih vojnika. "Amerika nije ni počela obnavljati ono što je prije četiri godine uništila. U Bagdadu često nema struje. Kako to da zemlja poput Amerike ne može riješiti taj problem", pita se ovaj Iračanin, piše CSM.