Svijet
0

CSM: Generacija "Baby Boomera" bit će umirovljena

FENA
Dnevnik Christian Science Monitor piše u utorak o nečem što bi moglo postati velikim izazovom za Ameriku u budućnosti: američki radnici mogli bi do 2030. godine biti znatno manje pismeniji nego što su danas.

Razlog tome je što će većina iz tzv. generacije baby boomera biti umirovljena i veliki val slabije obrazovanih useljenika ući će na tržište radne snage.

Ovaj silazni trend u matematičkim sposobnostima i čitanju predstavlja ogroman izazov za obrazovne djelatnike i političare.

Ne budu li u stanju preokrenuti taj trend, to će predstavljati ozbiljan problem za veliki dio radne snage, još će više proširiti razliku u razini kvalificiranosti i dovesti do smanjivanja srednje klase u zemlji. Ova podaci dio su izvještaja koji je objavila Služba za obrazovno testiranje.

Jedan od faktora koji je sve uočljiviji u posljednje vrijeme jeste promjena u financijskom nagrađivanju u gospodarstvu u kojem se konstantno smanjuje potražnja za niskokvalificiranim i proizvodnim radnim mjestima.

Postaje sve teže za radnike bez višeg obrazovanja ili naučenih vještina, piše bostonski Christian Science Monitor, da nađu posao od čijeg prihoda mogu uzdržavati obitelj.