Svijet
1

Crveni polumjesec: Prva isporuka humanitarne pomoći u Siriji nakon primirja

FENA
Humanitarni konvoj (Foto: Twitter)
Humanitarni konvoj (Foto: Twitter)
Humanitarni radnici u ponedjeljak su počeli uručivati prve isporuke humanitarne pomoći u Siriji otkako je prekid vatre stupio na snagu tokom vikenda, saopćio je sirijski Crveni plumjesec.

Crveni polumjesec saopćio je da je deset kamiona s ćebadima i higijenskim sredstvima koje su osigurale Ujedinjene nacije ušlo u opkoljeni sirijski grad Moadamiyet al-Sham, jugozapadno od Damaska, prenosi AFP.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio je da strane uglavnom poštuju pauzu u borbama, uprkos nekim incidentima za koje se nada da će biti suzbijeni. Kremlj je saopćio da je proces primirja u toku, iako je uvijek bilo jasno da prekid neprijateljstava neće biti jednostavan.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji saopćila je da se primirje uglavnom poštuje i da je broj žrtava smanjen u odnosu na period prije postizanja sporazuma.

Prekid vatre, prvi koji je stupio na snagu od 2011. godine, omogućit će nastavak mirovnih pregovora i dostavu pomoći opkoljenim gradovima i selima.

Humanitarne agencije Ujedinjenih nacija nadaju se da će isporučiti pomoć za više od 150.000 ljudi u narednih pet dana, prenosi Reuters.