Svijet
0

Crveni krst ulazi u kvart sirijskog grada Homsa Baba Amr

FENA
Homs (Foto: AFP)
Homs (Foto: AFP)
Crveni krst trebao bi ući u kvart sirijskog grada Homsa Baba Amr u petak kako bi dopremio hranu i lijekove nakon mjesec dan duge opsade.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC/MKCK) ući će u taj kvart s predstavnicima sirijskog Crvenog polumjeseca, i planira da evakuira ranjene.

Taj kvart u posljednjim sedmicama je pretrpio teška bombardovanja vladinih snaga.

Pobunjenička Slobodna sirijska vojska (FSA) saopćila je u četvrtak da napušta taj kvart u "taktičkom povlačenju".

FSA je saopćila da je 4.000 civila odbilo da napusti svoje domove i da se povlači kako bi ih poštedila vladine ofanzive.

Od 100.000 stanovnika koliko ih je živjelo u Baba Amru, ostalo je samo nekoliko hiljada. Homs su zahvatile obilne snježne padavine, što je pogoršalo situaciju za civile.

Niko tačno ne zna koliko je civila ostalo u Baba Amru, koji je sedmicama bio pod žestokom opsadom i intenzivnim bombardovanjem. Stoga će primarni zadatak Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca biti da tačno ustanovi humanitarne potrebe stanovništva.

Prioritert će očigledno biti teško ranjene osobe i bolesnici, koji će biti evakuirani na liječenje u bolnice u obližnjim gradovima. Brojni stanovnici u Baba Amru ostali su bez snabdijevanja električnom energijom i osnovnih životnih namirnica.

ICRC/MKCK je saopćio kako strahuje da su ima veliki broj ranjenih civila.

Portparol ICRC/MKCK-a, Sean Maguire, izjavio je, međutim, za BBC: "Ukoliko su borbe zaista splasnule, mi praktično ne bi trebali imati nikakvih prepreka da uđemo tamo i da svakodnevno dijelimo pomoć. Naše kolege iz sirijskog Crvenog polumjeseca počele su dijeliti hranu i pomoć u drugim kvartovima Homsa i nadamo se da ćemo biti u stanju da učinimo isto u Baba Amru".