Prvi put u historiji države
59

Crveni krst Španije uputio apel: Sve je više gladnih, pomozite nam!

Klix.ba
Crveni krst uputio je javni apel Španiji da pomogne onima koje je ekonomska kriza dovela na prosjački štap.

Uposlenici ove organizacije zamolili su građane Španije da doniraju novac i pomognu najugroženijoj populaciji koja ovisi od njihove pomoći, a koja broji oko 300.000 osoba.

Prije krize Crveni krst je pomagao većinom imigrante, ali kako je sve manje radnih mjesta sve je više Španaca koji traže hranu od ove organizacije.

U video spotu koji je snimljen u okviru kampanje prikazuje se porodica koja ima prazan frižider, te kako dobija donaciju Crvenog krsta. Na snimku je prikazano kako sin, majka i kćerka dijele omlet koji je napravljen od jednog jajeta, te izraze lica kada je doša Crveni krst sa hranom.

Ova organizacija je srijedu proglasila "Danom male zastave" te uputila apel provincijama širom Španije za pomoć, objavio je El Pais.

Crveni krst Španije jedna od najpoznatijih dobrotvornih organizacija koje su se dokazale tokom ekonomske krize.

MMF je objavio u ponedjeljak kako će Španija ući u još dublju krizu u 2013. godini. Predviđa se da će prviredni rast pasti za 1,3 posto, dok je španska vlada predviđala pad od 0,5 posto. Deficit Španije će dostići nivo od 7 posto BDP do kraja ove godine, a 5,7 posto u 2013. godini, podaci su MMF-a.

Ova država ima najveću stopu nezaposlenosti u Evropskoj uniji - 24,3 posto, dok je 51,5 posto mladih nezaposleno.