Libija
0

Crveni križ dopremio pomoć u Sirt, sukobi nastavljeni

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodni komitet Crvenog križa dopremio je danas medicinsku pomoć u Sirt, rodni grad svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija, gdje još traju sukobi njegovih pristalica i pobunjenika, prenose agencije.

Stotine civila automobilima, kamionima i autobusima napušta Sirt, dok snage privremene vlade bombarduju taj priobalni grad u nastojanju da istjeraju Gadafijeve snage.

Pobunjenici su opkolili grad koji je bio i meta vazdušnih napada NATO-a, prenosi Tanjug.

Obje sukobljene strane su i danas izvodile raketne i minobacačke napade, borbe su nastavljene na frontovima zapadno i istočno od Sirta, kao i u samom gradu, izvještava Reuters.

U zapadni kontrolni punkt, gdje se nalaze pobunjenici, stigao je kamion s medicinskim potrepštinama i dva automobila s radnicima Crvenog križa.

Mnogi stanovnici koji su napustili Sirt kažu da se uvjeti u gradu pogoršavaju, da je nestašica hrane i da nema vode ni struje.

Komandanti Nacionalnog prijelaznog vijeća rekli su da će pokušati da omoguće stranim humanitarcima bezbjedan prolaz u grad. Oni kažu da su snajperisti glavna prepreka koja ih sprječava da napreduju ka gradu.

Komandant Mustafa al-Rubai izjavio je da su pobunjenici zauzeli pozicije na oko pet kilometara od centra grada i da su preuzeli kontrolu u prvoj stambenoj četvrti i hotelu gdje su bili stacionirani Gadafijevi snajperisti, prenio je AP.

Al-Rubai je dodao da Gadafijeve snage i dalje posjeduju sofisticirano oružje i veliku količinu municije, kao i da imaju kontrolu nad strateškim pozicijama u gradu.

Plan je, prema njegovim riječima, da se istočne i zapadne snage sastanu u sredini Sirta i da će tada proslaviti oslobođenje grada.

Doktor u privremenoj bolnici na liniji fronta izjavio je da je četvoročlana porodica ubijena dok je iz Sirta išla ka pobunjenicima, ali je nejasno ko ih je ubio.

Gadafijeve pristalice i neki civili tvrde da su u NATO vazdušnim napadima i pobunjeničkom granatiranju stradali civili, što NATO negira.

NATO i Nacionalno prijelazno vijeće tvrde da Gadafijeve pristalice ubijaju ljude za koje vjeruju da su na protivničkoj strani.

Pored Sirta, pobunjenici ne uspijevaju da preuzmu kontrolu ni u Bani Validu, gdje je sinoć u iznenadnom napadu Gadafijevih snaga poginula jedna osoba, a šest povrijeđeno.